Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOLNA SUNNAN 12 - husnr 1, HAGALUNDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HAGALUNDS KYRKA (akt.)
2006-05-17
Interiörbeskrivning
Från kyrkans entré i tornet kommer man in i vapenhuset. Härifrån leder en ektrappa med ett rikt arbetat räcke, likaså i ek, upp till orgelläktaren och klocktornet. Från vapenhusets bottenvåning leder enkeldörrar till församlingssalen under orgelläktaren samt till kyrkorummet.

Jugendkaraktären i kyrkorummet har raderats ut vid två restaureringar. 1937 kläddes den ursprungliga takstolskonstruktionen in med sex brunbetsade takstolar som vilade på apostlamärkta konsoler vid murkrönen. Vid restaureringen täcktes taket in i ett vitputsat brädtunnvalv och den ursprungliga, schablonmålade väggdekorer med jugendrosor målades över. 1965 höjdes hela korpartiet och kläddes in med rödbruna sandstensplattor.

Kyrkans golv är lagt med röda och svarta klakstensplattor, förutom i bänkkvarteren där det ligger lackat brädgolv. Bänkarna är från 1965-års renovering och är målade i vinrött.

Altartavlan som täcker korväggen är ett verk av Carl Eldh (1873-1954) i samarbete med arkitekten och framställer Kristi uppståndelse. Tavlan är en reliefframställning i gips. Vid den öppnade tomma graven förkunnar ängeln uppståndelsens livsunder för de två sörjande kvinnorna. Överst bland molnen syns den uppståndne med en solliknande korsgloria kring huvudet, omgiven av små bevingade änglahuvuden. Eldh fick uppdraget att utforma en altartavla till kyrkan av ståthållaren vid Haga och Ulriksdal, greve Otto Casimir Cronstedt (far till kyrkans arkitekt Sigge Cronstedt).
Den låga predikstolen från 1965 är liksom altaret ett verk av arkitekt Thunell. Predikstolen som är utförd i mörkröd kalksten har flyttats från östra till västra sidan. Altaret som även det är från 1965 står på ett fundament av likaså mörkröd kalksten. Altarskivan av ljus furu vilar på tre konsoler.

Kyrkans huvudorgel har 27 stämmor och är tillverkad av Richard Jacoby Orgelverkstad, Stockholm, 1979.

De två kyrkklockorna är från 1905 respektive 1965. Den äldre klockan är gjuten av K. G. Bergholtz & Comp. Den nyare klockan som är något större än den förra göts i Sigtuna av Bergholtz klockgjuteri.

Övriga inventarier
Dopfunten som placerats till höger framme i kyrkan, har formgivits av konstnären Ulf Axén, vilken i samband med 1965-års restaurering anlitats som konstnärlig rådgivare. I nära anslutning till de andra detaljerna har han skapat en funt bestående av ett åttkantigt ljust furublock. Det sexkantiga dopfatet av silver, utfört av Jan Lundgren, är en gåva till kyrkan från Solna-Råsunda missionssyförening

I kyrkan hänger tre stora takkronor med väldiga cirkelband av järn och lyktor i grönt glas och ljusa trästavar. Kyrkans övriga armaturer är utförda i samma material. Kronorna är smidda av Anders-Olle AB i Hagalund efter ritningar av arkitekten Hans Thunell. Utefter kyrkorummets långsidor står golvljusstakar vilka även de är ritade av Thunell och tillverkade av samma smed som smitt takkronorna.

Kormattan framför altaret har komponerats av konstnärinnan Maria Birgitta Dal och är vävd i röllakan på Alice Lunds textilateljé i Borlänge. Motivet är blodet som faller från törnekronan och färgerna har valts i anslutning till kyrkans rödsvarta golv. På väggen intill dopfunten hänger en färgstark textil som är komponerad och utförd av Ulf Axén med uppgift att ge en markerad fond åt funten. Motivet föreställer Jesu missionsbefallning. I kyrkans mittgång ligger en grön gångmatta.

Under orgelläktaren står en kollektbössa i hamrad koppar med två ljushållare. Bössan är ett prov på jugendkonstsmide. I tornets entréhall står en järnbeslagen kista som tillfallit kyrkan som gåva. I kyrkorummets bakre del står en smidd ljusbärare.

Vid ett inbrott i kyrkan 2000 stals stora delar av kyrkans silver som var formgivet av silversmederna Jan Lundgren och Thord Alvholm på 1960-talet. Stöldgodset som bestod av altarkors, ljusstakar och nattvardssilver har ersatts med nytt. Silvret förvaras i kassaskåp och på altaret står ett kors och ljusstakar i glas.

I församlingssalen hänger konst från 1900-talets senare del, bl a två bilder av Hagalundskonstnären Olle Olsson.

Kyrkan bevarar ett flertal Carl Malmstensstolar vilka står utplacerade längs långhusväggarna. Tidigare hade de sin plats i församlingssalen tillsammans med tillhörande bord, vilket nu står i Råsunda kyrka.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.