Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA ÄRENTUNA 3:1 - husnr 1, ÄRENTUNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Ärentuna kyrka (akt.), ÄRENTUNA KYRKA (akt.)
2004-12
Interiörbeskrivning
Vapenhuset byggdes troligen på 1430-talet samtidigt som långhuset välvdes. Dess inre präglas av de senmedeltida målningarna. Rummet har ett kalkstensgolv och putsade väggar samt ett kryssribbvalv. Porten in till långhuset har en spetsbågig omfattning i tegel med tre raka språng. Den har också en ålderdomlig dubbeldörr med ramverk och fyllning och gångjärn av 1700-talstyp. Långhuset har kalkstensgolv utom i den västra travén där en heltäckningsmatta ligger på golvet. Långhuset är fyra travéer långt. Valven har formen av kryssribbvalv. De stod färdiga 1435 och ersatte ett äldre klöverbladsformat trävalv varav delar finns bevarade på Historiska museet. Bänkinredningen är gjord i tre slutna kvarter. Barriärer, gavlar och dörrar är återanvända från den bänkinredning som tillkom 1693 och som efter en restaurering på 1890-talet användes som bröstpanel. Vid en ny restaurering 1928 togs de åter i bruk till de nya bänkarna. Kyrkan hade tidigare en orgelläktare och orgel från 1802 som avlägsnades 1966. I samband med det tillkom den nuvarande orgeln som står på golvet i kyrkans västra del. Predikstolen i långhusets nordöstra hörn är utförd i en praktfull rokokostil. Den är tillverkad av bildhuggaren Magnus Granlund år 1762. Mellan kor och långhus finns en relativt låg triumfbåge. I västra långhusgaveln finns en medeltida trappa upp till vinden.

Korgolvet är belagt med kalksten. I golvet finns även sju gravstenar. Golvet i långhus och kor härrör från 1891 års restaurering. Altarringen och altarbordet i nyklassicistisk stil är tillverkade i början av 1800-talet. Någon altartavla finns ej, i stället är det en glasmålning av Kristus som pryder korfönstret bakom altaret.

Kalkmålningarna i långhus och kor och vapenhus är tillkomna vid 1400-talets mitt. Målningarna är välbevarade trots att de tidigare varit överkalkade. De togs fram och konserverades vid 1928 års restaurering. De innehåller bilder med påfallande stora figurer som omges av växtornamentik. De nedre väggfälten är försedda med draperimålningar. Målningarna berättar delar ur gamla och nya testamenten och framställer helgon. De ger en inblick i medeltidens föreställningsvärld samtidigt som de i sina bilder är en direkt framställning av medeltida dräktbruk och arbetsredskap mm.

I koret finns en dopfunt av kalksten från 1948 och en liten kororgel. Av den rika uppsättning medeltida skulptur som tidigare funnits i kyrkan finns inte mycket bevarat, endast ett litet Mariaskåp uppställt i långhusets sydöstra hörn. Kyrkan har flera ålderdomliga malmkronor i långhus och kor. I bänkkvarteren finns belysningsarmaturer av smide och glas som tillkom 1966.

I norra korväggen finns sakristieporten med en rundbågig, marmorerad spegeldörr. Sakristian är ovanligt rymlig och består av ett stort rektangulärt rum som inrymmer en väggfast skåpsinredning i nyklassicistisk stil med fina snickeridetaljer. Från sakristian nås predikstolen. Golvet i sakristian är täckt med en blå heltäckningsmatta. Väggarna är putsade och vitkalkade. Mot norr finns en putsad öppen spis. En ålderdomlig plåtdörr vetter mot koret.