Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA VAKSALA 2:1 - husnr 1, VAKSALA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

vaksala kyrka (akt.), VAKSALA KYRKA (akt.)
2006-04
Interiörbeskrivning
Interiören präglas i hög grad av ombyggnaden under sent 1700-tal då den nuvarande fasta inredningen tillkom. 1929 års restaurering har också satt sin prägel på kyrkorummet. Då togs de senmedeltida kalkmålningarna fram och södra kapellet gjordes om till dopkapell. Det kallas Andreaskapellet.

Vapenhuset är försett med ett vindfång. Golvet är täckt av kalksten. Här finns ett bokbord och en bänk från 1990-talet. Tegeltrappan upp till tornet är försedd med en smidd grind. I vapenhuset finns två runstensfragment. Vapenhuset täcks av ett putsat ribbvalv med framtagna medeltidsmålningar i form av växtornament. En ådringsmålad dubbeldörr med speglar sitter i öppningen till långhuset. Golvet i långhuset, koret och södra kapellet är täckt med kalkstensplattor. Större delen av långhuset är uppfyllt av slutna bänkkvarter målade i marmoreringsteknik i bruna, gröna och blå nyanser. Bänkarna är från 1790-talet men fick sin nuvarande färg vid 1929 års restaurering som leddes av arkitekten Erik Fant. Det var då som de medeltida målningarna togs fram och konserverades. Bäst bevarade är målningarna i de mellersta valven i långhuset. Norra kapellets västra vägg har också en välbevarad målning av de visa jungfrurna och brudgummen från början av 1500-talet. Övriga målningar är från 1400-talet men över det nu igenmurade korfönstret finns rester av 1300-talsmålningar.

Norra kapellet, även kallat Mariakapellet, gjordes om till rum för mindre andakter år 2002, då den fasta bänkinredningen avlägsnades och ersattes av lösa stolar. Det gamla trägolvet behölls och kompletterades med nya bräder i den gamla gången. I södra kapellet står en mindre orgel från 1960. I kapellet finns en kopia av kyrkans medeltida dopfunt. Originalet förvaras sedan 1800-talet på Statens historiska museum. Möbleringen i övrigt består av lösa stolar.

Läktaren i väster har byggts om flera gånger, senast 1984, då läktaren utvidgades och försågs med ny barriär. Den nyklassicistiska orgelfasaden från 1805 är ritad av den kände arkitekten Olof Tempelman. Orgelverket tillverkades av den likaledes kände orgelbyggaren Olof Schwan. Det nytillverkades på 1980-talet men delar av den ursprungliga orgeln ingår fortfarande. Predikstolen är placerad på södra sidan av långhuset öster om öppningen till dopkapellet. Den är tillverkad i gustaviansk stil år 1795 av stadskassören i Uppsala J. Westberg, som även gjort de båda nummertavlorna.

Altaret nymurade 1929. Kyrkans främsta klenod är det stora altarskåpet i ek som står på altaret. Det är det största medeltida altarskåp som finns i stiftet. Skåpet är tillverkat i Antwerpen omkring år 1510. Träskulpturerna, med korsfästelsen i mitten, är till största delen förgyllda. Flyglarna är försedda med pannåmålningar. Mot norra korväggen står en medeltida brudbänk i trä. Bänken dateras till omkring år 1200 och är kyrkans äldsta inventarium. Kyrkan har sex äldre malmkronor som hänger ifrån valven. Gravminnen i kyrkan utgörs bl.a. av de tre begravningsvapnen från 1600-talet på långhusets och korets norra vägg.

Sakristian är tunnvälvd. Valvhjässan är försett med dekormålning. Väggarna är prydda med draperimålning. Under sakristian finns en källarvåning som tillkom 1969. Där finns toalett, personalutrymmen och förråd mm.