Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA LÄBY 1:1 - husnr 1, LÄBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Läby kyrka (akt.), LÄBY KYRKA (akt.)
2004-08-09
Interiörbeskrivning
Ingång sker genom tornets bottenvåning i väster. En tjärad bräddörr med dekorativt smidda bandgångjärn sitter i portöppningen.

Man träder först in i vapenhuset som har tegelgolv och slätputsade väggar och ett omålat hyvlat, brädtak. Läktartrappan är inbyggd bakom en putsad vägg mot norr där även ett förråd med elcentral finns. Ingång till kyrkorummet sker genom en dubbeldörr marmorerad i grå och grönblå toner. Dörrar till förråd och läktare är tunt laserade i grågröna toner. I vapenhuset står ett skåp i empirstil från 1833 med bevarad originalfärg. Det stod tidigare i sakristian. I vapenhuset står även en gammal järnkista.

Kyrkorummet har en stämningsfull atmosfär och präglas i hög grad av 1920-talets restaurering men även av äldre inredning samt av de ojämna, putsade murarna som ger ett ålderdomligt och kärvt intryck. Golvet är täckt med tegel i mittgång och kor men även i bänkkvarteren. Mitt framför altaret ligger en gravhäll från 1700-talet. Bänkinredningen, som härstammar från 1770-talet, har en sluten form och är indelad i två kvarter. Bänkgavlarna är marmorerade i den blågröngrå kulör som präglar mycket av inredningen. Bänkdörrarna är försedda med brunmarmorerade speglar. Väggarna i bänkkvarteren är försedda med en bröstlist och en putsad bröstning målad i ljusbrun kalkfärg. Väggarna i resten av långhuset är kalkade i enhetlig ljus färg. Taket är ett laserat brädtak försett med en dekorationsmålad taklist. Över koret finns en takmålning föreställande Kristus omgiven av flygande änglar på blå botten.

Altarringen är rätvinklig i formen och har en enkel utformning i trä målad i lasyrteknik. Altarbordet av trä är laserat i mörka toner. Central plats i koret intar den märkliga altarpredikstolen från 1753 tillverkad av Magnus Granlund. Den är utförd i en praktfull barock och består av predikstolskorg och baldakin. Predikstolstrappan med tillhörande dörr ligger till vänster från koret sett och har marmorerade ramverk med förgyllda dekorationer i fyllningarna. Predikstolen är rikt utsmyckad med listverk, och skulpturala detaljer samt målad i blågrön marmorering och försedd med förgyllda partier. Predikstolskorgens mittbild fungerar samtidigt som altartavla. Det är en förgylld relief med Kristi förklaring. Altaret flankeras av två skulpturer symboliserande tron och hoppet. Baldakinen är utsmyckad med moln, änglar och urnor.

Söder om altaret står en modern kororgel som med sin ljusa, omålade träfasad avviker från inredningen i övrigt.

Ingången i väster flankeras av två räfflade träpilastrar med förgyllda kapitäl. Pilastrarna har ursprungligen hört till predikstolen. Från 1920-talets restaurering härrör dopstället i trä och ljuskronorna i trä. Ljuskronan i mässing är från 1684. På norra väggen intill dörren till sakristian hänger ett epitafium i empirstil från 1833 över ”pastor Wahlen”, Anders Wahlén som var donator till församlingen.

Kyrkan värms upp med elektriska bänkvärmare. I koret finns väggmonterade oljefyllda elradiatorer.

Sakristians inredning härrör från 1920-talet. Den har tegelgolv täckt med sisalmatta. De ojämna putsade väggarna är vitkalkade. Skåpsinredningen på södra väggen är ny. Taket är ett enkelt brädtak. I sakristian finn ett litet träaltare med krucifix.