Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA DANMARK 12:1 - husnr 1, DANMARKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

danmarks kyrka (akt.), DANMARKS KYRKA (akt.)
2002-06-07
Interiörbeskrivning
Invändigt försågs kyrkan med valv före 1450. Den östra delen av kyrkan och sakristian välvdes samtidigt med att den byggdes omkring 1490. Valven i långhus, kor och torn är försedda med medeltida målningar. Målningarna överkalkades 1752 men togs fram igen i slutet av 1800-talet. Fönstren har förstorats i två omgångar 1749 och 1825 då en stor restaurering genomfördes. Då revs vapenhuset på södra sidan och tornrummet avskiljdes och gjordes om till vapenhus. Nästa större ombyggnad genomfördes efter den brand som drabbade kyrkan 1889. Då restaurerades kyrkan fullständigt i nygotisk stil, arkitekt C.A. Ekholm, med Uppsala domkyrka som förebild. Medeltidsmålningarna togs fram och bättrades på nygotiskt manér och väggarna försågs med schablonmålningar. Fasaderna cementfogades och korfönstren förstorades. Tornet höjdes och försågs med den nuvarande höga spiran.

Nästa stora förändring skedde 1957-1958 då interiören restaurerades grundligt och alla nygotiska inslag avlägsnades. Arkitekt för restaureringen var Jörgen Fåk. Kyrkan fick då en helt ny bänkinredning, ny orgel och nytt kalkstensgolv samt ny altarring. Korfönstren smyckades med målningar av Julia Lüning. Den gamla orgelläktaren revs och den nya orgeln placerades på ett podium bakom bänkarna. De medeltida målningarna konserverades och de nygotiska målningarna avlägsnades. Utvändigt avlägsnades cementfogarna och murarna fogades om.

Kyrktaket och tornspiran reparerades 1979 och täcktes då med kopparplåt. År 1999 installerades nytt elvärmesystem. En ny utvändig handikappramp i natursten byggdes intill kyrkoentrén 2002.

Interiören präglas i dag till största delen av 1958 års restaurering. Golvet är täckt med ljusgrå kalksten. Bakom de slutna bänkkvarteren finns två upphöjda podier i kalksten med lösa stolar. Där stod tidigare orgeln norr om mittgången. Den står nu placerad framme i koret. Predikstolen är från 1829. På altaret står ett processionskrucifix från 1400-talet. Altarringen och det flyttbara altaret framför stenaltaret tillkom 1995 efter ritningar av arkitekt Uno Söderberg. Vid podiet mot söder finns ett skåp som innehåller elva skulpturer från ett medeltida altarskåp. Dopfunten är från 1200-talets mitt. Det är ett gotländskt arbete i kalksten.