Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA BÖRJE 2:1 - husnr 2, BÖRJE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Börje kyrka (akt.)
2007-09
Interiörbeskrivning
Interiören karakteriseras i hög grad av de senmedeltida valven och kalkmålningarna. Kyrkan hade ursprungligen höga, klöverbladsformade trätunnvalv. Rester av dessa valvformer kan man se på vinden i form av putsrester med bevarade målningar som markerar valvens konturer. De nuvarande putsade tegelribbvalven tillkom omkring 1400-talets mitt. Kalkmålningarna är daterade till 1470-talet och brukar tillskrivas den så kallade Tierpsskolan. De frilades och konserverades vid restaureringen 1953 av konservatorn Sven Dalén. Väggarnas målningar är fragmentariskt bevarade men valvmålningarna är bättre bevarade. Typiskt för Tierpsskolans målningar är den rika växtornamentiken. Det finns även enstaka figurbilder i valvkapporna. Även vapenhuset har målningar av samma karaktär. Kyrkgolvet är täckt av grå kalkstensplattor, medan bänkkvarteren har brädgolv. I koret och mittgången ligger fyra gravstenar infällda i stengolvet. En gravsten ligger i vapenhuset. Bänkinredningen i slutna kvarter härrör från 1600-talet men byggdes om 1911-12. Orgelläktaren i väster byggdes 1664 men är flera gånger ombyggd. Den nuvarande orgeln byggdes 1855 av Daniel Wallenström, Uppsala. Orgelfasaden i grått med förgyllda ornament har en tidstypisk nyklassicistisk form.

En hög spetsbågig triumfbåge skiljer koret från långhuset. Altare och altarring härrör från 1840-talet. På altaret står kyrkans medeltida altarskåp tillverkat av en regional verkstad i Mälardalen under slutet av 1400-talet. I skåpets mittparti, det så kallade corpus, framställs Kristus som världsdomare och omges av Maria och Johannes. Predikstolen på långhusets norra sida är från 1600-talet, men mycket förändrad vid ombyggnader på 1840-talet, då dess småskulpturer i form av apostlafigurer och änglar togs bort. Dessa finns sedan 1953 års restaurering placerade på norra väggen vid läktaren. Kyrkan har en medeltida dopfunt av musselcupstyp, tillverkad av kalksten i slutet av 1200-talet. På korets södra vägg finns också ett processionskrucifix från 1300-talet. Kyrkan har även flera ljuskronor från 1600-talet och 1700-talet.

Sakristian är välvd med ett ribblöst, putsat kryssvalv. På väggen mot väster hänger några oljemålade porträtt av tidigare kyrkoherdar från 1700-talet. Från sakristian finns även en uppgång till predikstolen.