Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA BJÖRKLINGE 1:1 - husnr 1, BJÖRKLINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Björklinge kyrka (akt.), BJÖRKLINGE KYRKA (akt.)
2005-10
Interiörbeskrivning
Invändigt präglas kyrkan av såväl medeltiden som stormaktstiden. Kyrkorummet är täckt av fem putsade tegelvalv med ribbor. De bägge östra valven är tillkomna vid 1600-talets ombyggnad. De har också de rikast utformade valvribbmönstret och är försedda med valvanfang som pryds av sandstensskulpturer. Slutstenen i korvalvet är försedd med ett nedhängande ornament som liknar en druvklase. De medeltida valven är försedda med målningar från 1400-talets mitt och hänförs till vad som brukar kallas Mälardalsskolan. Det västligaste valvet är dock målat senare och har attribuerats till Tierpsskolan.

Vid den stora ombyggnaden på 1600-talet tillkom ny bänkinredning och ny predikstol. Bänkinredningen har bevarats till vår tid. Den är indelad i slutna kvarter och har gavlar och bänkskärmar är försedda med pilastrar som bär upp en fris med klassiska triglyfer. Bänkinredningen är marmorerad i grå toner. Färgen tillkom vid en renovering 1917-18 då man försökte återskapa inredningens ursprungliga kulör. I koret, på dess södra, sida finns en bänk, vars skärm utgörs av ett före detta korskrank från 1600-talet. Skranket har en mycket rik utsmyckning med snidade, förgyllda ornament och skulpturer mot en vitmålad bakgrund. I korets södra del finns även gradänger med stolar för kören som satts in på senare år.

Altarbordet av trä har en klassicistisk form liksom den stora altaruppsatsen med altartavla av Kristus på korset. Altarringen har en helt modern form och är tillkommen 1988.

Orgeln byggdes 1740 av Olof Hedlund i Stockholm. Den restaurerades nyligen och räknas till en av de förnämsta barockorglarna i Uppland. Den har bevarat sin gråmålade fasad i barock med förgyllda ornament. Läktaren byggdes redan 1673. Den bärs upp av träkolonner och har en gråmarmorerad bröstning med målade vapensköldar. Bröstningen delas in i sektioner av halvkolonner.

I koret finns det största av alla gravminnen i Björklinge kyrka och det är en tumba av öländsk marmor som innehåller riksrådet Otto Flemings och hans hustru Catarina Charlotta Gyllengrips kistor. Fleming dog 1778. Koret rymmer dessutom mängder av begravningsvapen som hänger på väggarna. Det är huvudvapen och anvapen för ätterna Kruus och Wrede mfl. Under kyrkan finns även tre gravvalv. Sätuna gamla grav ligger under mittgången. Sätuna gravkor ligger under den på 1650-talet tillbyggda östra delen. Sandbro grav har sin plats under kyrkans medeltida kor, väster om Sätunakoret.