Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NACKA SICKLAÖN 133:1 - husnr 1, NACKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NACKA KYRKA (akt.)
2006-03-23
Interiörbeskrivning
Genom kyrkans huvudentré i väster leds man via ett vindfång in till vapenhuset som har golvplattor av cement i svart och vitt schackmönster, putsade vita väggar med markerade avlastningsbågar i rött tegel över dörrar och trappa samt kryssvälvt putsat tak. Snickerier är brunbetsade. På vapenhusets norra sida går en stentrappa upp till orgelläktare och torn. I fonden sitter ett glasat träparti med dörrar till kyrkorummet och i södra muren finns ett runt fönster med blyinfattat glas med treenigheten som symbol.

Kyrkans interiör domineras av den öppna takstolen laserad i brunt med polykrom dekormålning liksom läktaren, allt oförändrat sedan byggnadstiden. Långhusets väggar är boaserade upp till fönstrens underkant, däröver putsade och dekormålade. Av den ursprungliga väggboaseringen återstår golv- och krönlist medan pärlspåntpanelen ersattes 1956 med släta fyllningar och hela boaseringen övermålades i en ekådring. Fönstren har svagt färgade glas. Mellan fönstren har väggarna målade helfigurer som föreställer apostlarna med attribut och över fönstren täcks väggarna av schablonmålade akantusrankor i grönt och brunt. Skisser till interiörens ursprungliga målningar är utförda av arkitekten och konstnären Agi Lindegren som behärskade den dekorativa konsten till fulländning.

Kyrkans mitt- och tvärgång är täckt av golvplattor lika vapenhusets golv. I övrigt är långhuset täckt av furugolv, som ursprungligen troligen varit obehandlat, men senare slipats och lackats.

Korets väggar och valv är dekorerade med akantusrankor i rött och grönt från kyrkans byggnadstid, kompletterade med målningar av Filip Månsson. I samband med restaureringen 1921 ersattes betong med ädlare material i koret. Då tillkom det fristående murade altaret med skiva och predella av röd kalksten samt golv och förhöjd trappa av röd kalksten. Tidigare golvbeläggning med plattor av cement i svart/vitt mönster finns bevarat bakom altaret. Altarprydnaden är ett krucifix av förgylld brons, ett italienskt arbete från 15-1600-tal. Altarringen i ek med knäfall klätt med ljust ylletyg är inspirerad av predikstolens träslag. Dopfunten på södra sidan är ritad av Gustaf Wickman och har hans namn inhugget på foten.
Den är tillverkad av gotländsk kalksten och utgör exempel på tidig jugend.

Predikstolen, placerad i norr mellan långhus och kor, är kyrkans praktfullaste pjäs. Den kommer från Nacka kapell, men är troligen äldre än kapellet. Den är exempel på hur en predikstol tillverkad i renässansstil under barocken kompletterats med evangelistskulpturer, troligen utförda av träsnidaren Hans Behm, främst känd för predikstolen i Tyska kyrkan. Behm var verksam i Sverige under 1640- och 1650-talen.

Bänkarnas antal rader har minskats från ursprungligen 28 till 16. De i grönt målade bänkarna var ursprungligen brunbetsade och utformade med höga gavlar. Sittplatserna är på senare tid kompletterade med en rad stolar längst fram och längst bak.

Orgeln från 1968 med 25 stämmor, 2 manualer och pedal, är byggd av Olof Hammarberg, Göteborg. Delar av den gamla orgelfasadens dekor i jugendstil har återanvänts i den nuvarande fasaden. Orgelns storlek har fyllt upp utrymmet bakåt vilket påverkat läktarens disponering.

Klockorna från Nacka gamla kapell smältes ner och göts om 1891 av Joh A Beckman & Co, Stockholm till en storklocka och en lillklocka som händes upp i tornet i den nya kyrkan. Klockorna är försedda med olika bibelcitat samt rikligt dekorerade med växtornamentik runt texten.

Anslutningen av församlingshemmet till kyrkans mur är en glasad lanternin. Därigenom förändras inte ljuset i kyrkorummet. Två snedställda murgenombrott under östra och västra fönstret förbinder byggnaderna. Samlingssalarna ligger mot norr och får ljus genom de fyra uppstickande gavelspetsarna. Rum för ungdomsverksamhet ligger i souterrängvåningen.

Övriga inventarier
Äldre inventarier som har tillhört Nacka kapell är en ljuskrona från 1747 som hänger i främre delen av kyrkan, fyra ljusplåtar från 1700-talet sitter på korväggen. Av äldre silver finns en förgylld kalk för sockenbud, troligen tillverkad i Stockholm av Friedrich Rossow, verksam 1654 - 1675. Ett votivskepp är skänkt till Nacka kapell av sjömannen Anders Brun 1697. Till kyrkans invigning skänktes nytt nattvardssilver. Inför 30-årsjubiléet 1921 ritade konstnär Oscar Brandtberg vid Licium en ny altarskrud och mässkrud i vitt siden.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.