Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BOLLNÄS UNDERSVIKS KYRKBY 26:1 - husnr 2, UNDERSVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Undersviks kyrka (akt.), UNDERSVIKS KYRKA (akt.)
2006-05
Interiörbeskrivning
Genom de två huvudingångarna nås kyrkorummet direkt utan vapenhus. Kyrkorummet har synligt oljat trägolv i kor, vitmålade trägolv i bänkkvarter samt gångar med heltäckningsmatta i blågrå kulör. Innanför altarringen täcker en äldre grå heltäckningsmatta golvet, som närmast altaret är upphöjt två steg. Väggarna är vitkalkade med markerade pilastrar mellan långsidornas fönster, vilka är försedda med gulfärgat glas i kordelen. Taket är tunnvälvt med dubbla gördelbågar sammankopplade med långsidesväggarnas pilastrar samt avdelat mot väggarna med en bred profilerad taklist, allt avfärgat i vit kulör.

Kyrkorummet präglas i hög grad av konstnären Albert Blombergssons stora altarmålning från 1800-talets mitt som har samma rundbågiga form som kyrkans fönster och som är försedd med en kraftig förgylld ram. Under detta står ett vitmålat litet väggfast altarbord som är försett med förgyllda dekorationer på vardera sidan om altarbordets mittparti. Altarringen tar upp samma form som de svängda korbänkarnas bänkfronter, men altarringen är även försedd med förgyllda dekorationer. Predikstolen från mitten av 1850-talet är i nyklassicistisk stil och placerad längs kyrkorummets norra vägg. Via en svängd trappa med dekorerat trappräcke nås predikstolen som har åttkantig korg målad i vitt med förgyllningsarbeten. Ovanför predikstolen sitter ett åttkantigt ljudtak i samma stil som kröns av ett korsförsett förgyllt klot samt har en förgylld duva hängande under. Bänkinredningen är sluten och uppdelad i tre större kvarter vilka avdelas genom gångarna. Korbänkarna som sitter ihop med den övriga bänkinredningen är ovanligt välbevarade med svängda bänkfronter. All bänkinredning är målad i grå kulör med profilerade speglar på bänkdörrarna i blågrå färg. I kyrkorummets västra del bär åtta runda pelare med fyrkantiga baser upp kyrkorummets läktare, som haft nuvarande form sedan 1956 då den tidigare läktaren minskades ned. Pelarna är vitmålade och dekorerade med förgyllda lister. Under läktarens bakre del återfinns sedan 1980-talet i det sydvästra hörnet en toalett samt städskrubb samt på motsatta sidan ett mindre förvaringsrum samt trappan till läktaren. Trappans steg är i likhet med läktarens undertak målade i vit kulör. Läktarbarriären är dekorerad med förgyllda dekorationer mot vit botten, omgärdade av förgyllda ramverk. Läktarorgeln i nyklassicistisk stil har en gråvit fasad med synliga pipor samt förgyllda dekorationer.

Sakristian har ett brunbetsat trägolv och höga rundbågiga fönster mot norr respektive söder. Väggarna är vitkalkade och taket utgörs av ett vitmålat kryssvalv. I rummet finns fast och lös skåpinredning från olika tidsperioder. Via en plåtklädd dörr nås källaren under sakristian vilken tillkom i slutet av 1920-talet. I denna finns ett arkivrum samt kyrkans värmecentral. I källartrappan finns en liten skrubb i vilken fyra trappsteg av den tidigare trappan till kyrkans sedan lång tid borttagna altarpredikstol, ännu kan ses.