Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING LITSLENA 3:1 - husnr 1, LITSLENA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Litslena kyrka (akt.), LITSLENA KYRKA (akt.)
2004-02-25
Interiörbeskrivning
Invändigt har kyrkan en ljus och luftig karaktär med höga stjärnvalv. Valven är sekundärt tillkomna och bärs upp av profilerade valvknektar. Valven och väggarna domineras av kalkmålningarna tillkomna under 1400-talets tredje fjärdedel. Målningarna som framtogs 1948 är välbevarade och förekommer i hela kyrkorummet. Målningarna brukar hänföras till Mälardalsskolan. Golv i kor och mittgång är täckta med kalksten. I bänkkvarteren ligger det brädgolv. Bänkvarteren är slutna och målade i gröna nyanser. Längs väggarna i bänkkvarteren löper en bröstpanel med ramverk och fyllningar. På korets sydvägg finns en bröstpanel med ramverk och fyllningar i renässasstil. Den härrör från en äldre bänkinredning tillverkad år 1642.

På orgelläktaren finns det kvar bänkar i nygotisk stil från renoveringen efter branden 1880. I resten av kyrka byggdes bänkarna om till sitt nuvarande utseende 1951-52. Läktaren har en rak barriär med ramverk och fyllningar med förgyllda listverk. Den bärs upp av grönmarmorerade pelare med kvadratiskt snitt. Orgeln tillkom även den 1880. Under läktaren har en inbyggnad gjorts norr om mittgången. Där har man inrymt kapprum, förråd och elcentral. På södra sidan har några bänkar tagits bort.

Predikstolen är tillverkad på 1760-talet och har en tidstypisk utformning. Altarringen är från restaureringen 1882. Altaret är murat och putsat. Det pryds av ett stort altarskåp från senmedeltiden med förgyllda skulpturer och flygeldörrar med mycket välbevarade målade scener. I altarskåpets mitt ses Maria med Jesusbarnet. Skåpet är ett nordtyskt arbete från 1400-talets slut. I valvbågen mellan kor och långhus hänger ett triumfkrucifix med en lidande Kristus målad med blodstänk. Korset är försett med ändplattor. Kyrkans äldsta föremål är en dopfunt av sandsten från 1100-talets andra hälft. Dopfunten har en fot med skulpterade djurhuvuden och en cuppa med huggna figurer och ornament. Av medeltida skulptur finns även en slutstensplatta i trä med ett skulpterat manshuvud. Plattan har varit monterad på en valvslutsten men sitter nu på korväggen.

Vapenhuset har golv av tegel. Valvet förstördes i branden 1880 och ersattes av ett innertak i trä med öppen takstol i nygotisk stil. Öppningen mot långhuset är försedd med en flersprångig spetsbågig portal i putsat tegel. På östra väggen hänger ett epitafium av olja på trä från 1669.

Sakristian nås genom en järnbeslagen trädörr, troligen medeltida. Sakristian har brädgolv, putsade väggar och ett kryssribbvalv.