Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING TORSVI 1:5 - husnr 16, TORSVI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Torsvi kyrka (akt.), TORSVI KYRKA (akt.)
2004-10
Interiörbeskrivning
Torsvi kyrka är en av mycket få medeltida upplandskyrkor som aldrig haft valv i långhuset. I stället täcks kyrkorummet av ett putsat brädtak som har formen av ett flackt valv. Långhuset har golv av tegel där även ett antal äldre gravstenar ligger. Altaret har en enkel klassicistisk form och är målat i ljusblått med förgyllda linjer runt fyllningarna. Altarringen har en liknande färg och form. På altaret står ett medeltida altarskåp i relativt välhållet skick som är ett nordtyskt arbete från sent 1400-tal. I skåpets mitt finns Maria med Jesusbarnet. Av övrig medeltida skulptur finns ett litet, stympat krucifix som hänger på korets norra vägg samt tre figurer från 1400-talets andra hälft som hänger på långhusets sydvägg.

Predikstolen, på norra sidan, består av en flersidig korg, ett ljudtak och en trappa med dörr. Den är tillverkad 1645 och är välbevarad i sin ursprungliga renässansform. Korgen är försedd med vitmålade skulpturer i halvfigur samt förgyllda ornament. På predikstolen står ett förgyllt timglas från 1700-talets förra hälft. Bänkinredningen är utformad med slutna kvarter. Längst fram mot koret finns två högre bänkar med skärmar som är utsmyckade med triumfbågsmotiv i renässansstil. De är tillverkade i mitten av 1600-talet. De övriga bänkarna är tillkomna 1759. Bänkinredningen har en trären yta. Alla äldre färgskikt är bortskrapade. I koret står ett dopställ från 1700-talet. Söder om altarskåpet hänger en nummertavla med förgylld rokokoram från 1774. Orgeln står på ett upphöjt podium i väster. Den har en nyklassicistisk fasad målad i ljusblått med förgyllda ornament. Orgeln härrör från 1846 och byggdes av Per Gullbergsson i Lillkyrka. Den innehåller dock pipor från en äldre orgel, troligen från 1600-talet. Över mittgången hänger tre malmkronor från 1600- och 1700-talen. På norra långhusväggen hänger två välbevarade begravningsvapen från sekelskiftet 1700.

Sakristian har ett ursprungligt kryssribbvalv. I den förvaras en märklig altartavla som består av mittparti och två flygeldörrar. Tavlan föreställer Golgata med Jesus på korset i mitten. Tavlan är av östeuropeiskt ursprung och målad 1628. Uppe på kyrkvinden finns delar av äldre inredning, bland annat en triumfbågsliknande altaruppsats med ett målat, förgyllt kors. Den prydde altarväggen fram till 1949 då den nuvarande altaranordningen tillkom och altarfönstret murades igen.