Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING BRED 6:1 - husnr 1, BREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Breds kyrka (akt.), BREDS KYRKA (akt.)
2003-04
Interiörbeskrivning
Interiören i långhuset har en enkel nyklassicistisk karaktär. Rummet präglas av ljus och rymd. Golvet är försett med kalkstensplattor men bänkkvarteren har brädgolv. Väggarna är putsade och vitkalkade och avslutas uppåt av en profilerad och putsad taklist. Taket består av ett putsat, vitkalkat tunnvalv.

Kyrkorummet är symmetriskt indelat med fyra slutna bänkkvarter på ömse sidor om mittgång och tvärgång. Bänkinredningen tillverkad 1747 återanvändes från den medeltida kyrkan. Ryggstöd och sitsar moderniserades vid en renovering 1924. Bänkkvarteren är marmorerade i gråtoner. Altarbordet är tillverkat av trä och marmorerat. Det är samtida med kyrkan. Över altaret reser sig en altaruppsats med marmorerade kolonner försedda med förgyllda kapitäl. Kolonnerna bär ett profilerat listverk med snidat överstycke och inramar en tavla som visar korsnedtagningen. Tavlan är en kopia av altartavlan i Klara kyrka i Stockholm av Jonas Hoffman från 1766.

Predikstolen på norra korväggen består av en sexsidig korg, en trappa med bröstvärn och ett ljudtak. Den är målad i gråtoner med förgyllda ornament. På

väggen bakom predikstolskorgen finns en draperimålning i blått. Predikstolen är ritad av arkitekt JA. Haverman 1836.

I västra delen av kyrkorummet finns orgelläktaren som bärs upp av gråmarmorerade träkolonner och har en bröstning i gråtoner med förgyllda lister. Bröstningen liksom orgeln härrör från medeltidskyrkan. Orgelfasaden är gjord 1778 och präglas av den gustavianska epokens stilideal.

Av äldre skulptur kan särskilt nämnas två krucifix. Ett på korets sydvägg från omkring 1500, försett med kors och restaurerat 1925. Vidare ett krucifix i sakristian från 1600-talet. I kyrkorummet finns en serie porträtt i naiv stil av de svenska kungarna från Gustav Vasa till Gustav IV Adolf. Av ljusredskap kan särskilt nämnas tre ljuskronor från 1600-talet. På sydväggen i långhuset hänger två oljemålningar på duk föreställande nattvarden och Kristus vid Getsemane. Tavlorna är från 1754 och prydde altaret i den medeltida kyrkan. Kyrkans dopfunt är av trä och tillverkad så sent som 1957 av Leonard Larsson från Backa.