Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING ÖSTERUNDA 2:1 - husnr 1, ÖSTERUNDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Österunda kyrka (akt.), ÖSTERUNDA KYRKA (akt.)
2008-08
Interiörbeskrivning
Interiören präglas i hög grad av de senmedeltida, putsade tegelribbvalven och de samtida kalkmålningarna. Kalkmålningarna togs fram 1962. De härstammar från två perioder. Väggmålningarna i koret och i långhusets västra travé hör till den s.k. Mälardalsskolan och är tillkomna mellan 1430 och 1450. Valvmålningarna i långhuset och vapenhuset, som är bättre bevarade, härstammar slutet av 1400-talet och är målade av Albertus pictor.

Kyrkan genomgick en stor invändig restaurering 1962 efter förslag av arkitekt C. O. Deurell. Kalkmålningarna från 1400-talet knackades fram och konserverades av konservator Sven Carlsson, Gimo. Nytt altare med altarskrank tillkom, västpartiet under läktaren omgestaltades. Nytt golv av tegel lades in. Samtliga äldre inventarier konserverades. Orgeln renoverades och tillbyggdes med pedaler. Den tidigare altaruppsatsen, som hade skapats på 1880-talet med utnyttjande av delar av en altaruppsats från 1750-talet, avlägsnades. Dessa delar återfinns nu i det faluröda trämagasinet intill klockstapeln i väster. Vidare tillkom den nuvarande bänkinredningen. Delar av 1880-talets bänkinredning återfinns i det nämnda magasinet. De bägge skulpturer som står i korets hörn är från 1700-talet och flankerade ursprungligen predikstolen. Kyrkan har två äldre ljuskronor, en från 1600-talet och en från 1700-talet. Det östra korfönstret är försett med blyspröjsade glasmålningar av konstnären Harald Lindberg. Målningarna sattes in 1974.

Av kyrkans äldre inredning hör predikstolen från 1755 till de mest framträdande inslagen. Predikstolskorgen har en skuren och förgylld relief föreställande Kristi förklaring. Läktaren i väster tillkom också på 1750-talet. Den byggdes om och fick sin nuvarande form på 1880-talet. Orgeln med sin nyklassicistiska fasad tillkom år 1815 men orgelverket byggdes till stor del om år 1844 av den kände orgelbyggaren Per Gullbergsson från Lillkyrka. På norra långhusväggen hänger en målning i olja på duk som framställer Kristus på korset. Målningen är signerad Daniel Sundbäck och skänktes till kyrkan år 1812.

Dopfunten i koret är ett av kyrkans få kvarvarande medeltida föremål. Den har en cuppa av kalksten från mitten av 1200-talet. Dopfunten restaurerades 1964 då den försågs med en ny fot. I sakristian står ett medeltida sakramentsskåp av trä. Där står även en liten träskulptur av en helig biskop som härrör från ett senmedeltida altarskåp.