Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING SIMTUNA 4:1 - husnr 1, SIMTUNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Simtuna kyrka (akt.), SIMTUNA KYRKA (akt.)
2008-08
Interiörbeskrivning
Invändigt präglas kyrkan av de senmedeltida valven med sina kalkmålningar. Kyrkan välvdes i samband med ombyggnaden på 1400-talet och försågs då med målningarna som brukar hänföras till Mälardalsskolan. Interiören fick sin karaktär vid en genomgripande restaurering som genomfördes 1954-55 under ledning av arkitekten Jörgen Fåk efter ett förslag från 1951 av arkitekten Erik Fant. Konservator var Torsten Hjelm som tog fram de senmedeltida kalkmålningar som varit överputsade sedan 1700-talet. Målningarna är bäst bevarade i valven och på valvknektarna men endast smärre målningsfragment finns på de putsade väggarna.
Kyrkans golv är täckt av kalkstensplattor.

Vid restaureringen på 1950-talet revs orgelläktaren i väster för att valvmålningarna skulle synas bättre. En ny orgel tillverkades och placerades på ett podium i södra korsarmen. Norra korsarmen gjordes om till dopkapell där den gotländska dopfunten i sandsten och marmor från 1200-talet, kyrkans äldsta inventarium, placerades. Samtidigt försågs kyrkan med en helt ny bänkinredning i slutna kvarter. Av kyrkans äldre inredning bevarades predikstolen, altaruppsatsen och altarringen som konserverades. Altaruppsatsen i nyklassicistisk stil tillkom 1797 då även den gamla predikstolen från 1600-talet byggdes om i nyklassicistisk stil. Altarringen och nummertavlan är från 1779. Kyrkan har ett flertal ljuskronor från 1600- och 1700-talen.

Dopfunten står nu åter i koret sedan norra korsarmen gjorts om till rum för mindre andakter. Framför sakristidörren i koret finns en häll över psalmförfattaren Kolmodin. Sakristian är stor till ytan och täcks av ett putsat tegelribbvalv. Den har en plåtklädd träport av medeltida typ.