Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING FRÖSLUNDA 4:1 - husnr 1, FRÖSLUNDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Fröslunda kyrka (akt.), FRÖSLUNDA KYRKA (akt.)
2002-11
Interiörbeskrivning
I vapenhuset ligger ett gammalt tegelgolv, medan långhuset har kalkstensgolv där även ett par äldre gravhällar är inlagda i mittgång och i kor. Väggarna är putsade och vitkalkade. De har en ojämn yta och man kan se att kyrkan är murad med oregelbundna fältstenar. Långhuset har en putsad taklist. Tunnvalvet är putsat och vitkalkat. En plåtbeklädd bräddörr leder in till sakristian som har brädgolv och putsade väggar. I en nisch mot norr står en medeltida Mariaskulptur.

Långhuset har slutna bänkkvarter i hela rummets längd. Bänkgavlarna är marmorerade i grågröna toner. Bänkarna är från 1761. Läktaren i västra delen av långhuset stöds av träpelare med kvadratiskt snitt, och har en bröstning marmorerad lika bänkarna. På läktaren står orgeln vars fasad härstammar från 1500-talet medan orgelverket är från 1700-talet.

Koret präglas av den stora altarpredikstolen i barockstil från 1762 som står ovanför det murade altaret. Till predikstolen finns två murade trappor med träräcken som flankerar det murade altaret. Predikstolen kröns av en baldakin med förgylld strålglans ovanför vilka svävar ett par änglar i moln. Det hela avslutas uppåt av ett förgyllt kors. Altarringen i trä har en helt slät front. Altartavlan under predikstolen föreställer Jesus på korset och har tillhört kyrkan sedan 1700-talets början.

I kyrkan finns flera medeltida träskulpturer som föreställer Johannes döparen, Sankt Göran, Heliga Birgitta och en Anna själv tredje-framställning, samt jungfru Maria och en fragmentarisk Kristusfigur. Ljuskronorna och ljusarmarna i långhuset härstammar från 1500- och 1600-talen. Dopfunten av kalksten i koret är senmedeltida.