Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING FITTJA 10:1 - husnr 1, FITTJA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Fittja kyrka (akt.), FITTJA KYRKA (akt.)
2003-01-17
Interiörbeskrivning
Interiören har en ålderdomlig prägel med mycket patina. Golvet har en mycket gammal tegeltäckning. I mittgången och framme i koret finns tre kalkstensgravhällar. Väggarna och valven är putsade och vitkalkade. På norra väggen finns en draperimålning på platsen för en äldre predikstol. Väggarna är ojämna med spår av gråstensmurarna. Valven av tegel har rikt utformade ribbmönster. Valven är sekundärt murade och förseddes därför med valvknektar när de byggdes. Valvknektarna har dock senare huggits bort troligen för att få mer plats för bänkarna. Bänkinredningen är från 1600-talet. Den består av slutna bänkkvarter och är marmoreringsmålad i grått och grönt. Framför bänkkvarteren står ytterligare två 1600-talsbänkar som är målade 1688 med adliga släktvapen.

I västra delen av kyrkan finns en låg orgelläktare från restaureringen 1925.. Orgeln är senare tillkommen och faller med sina omålade träytor ur mönstret för resten av kyrkorummet.

Predikstolen vid korets norra vägg av snidat och förgyllt trä har en polygonal korg och ett ljudtak. Den härstammar från trefaldighetskyrkan i Uppsala men köptes in vid restaureringen 1925. Altaret är murat och putsat. Altaruppsatsen från 1790 i nyantik stil har ett ramverk bestående av brunmålade pilastrar med kapital krönta av urnor. Framför vardera pilaster har målats en kvinnofigur målade i gråtoner. Den inramar en altartavla med Kristi gravläggning målad 1790 av Johan Ahlberg.

Dopfunten har en cuppa av sandsten från 1200-talet. Foten är från 1951. Ljusredskapen består av två mässingskronor som ej är elektrifierade. Det finns vidare ett antal ljusplåtar av mässing.

Sakristian har även den tegelgolv samt putsade väggar. Valvet består av två korsande tunnvalv.