Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HEBY KYRKAN 1 - husnr 1, VÄSTERLÖVSTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Västerlövsta kyrka (akt.), VÄSTERLÖVSTA KYRKA (akt.)
2008-09
Interiörbeskrivning
Interiören präglas i hög grad av de sina rikt utformade senmedeltida valv. Valven är så kallade stjärnvalv men valvstrålarna är delvis omformade till figurer som försetts med ansikten som modellerats i putsen. Dessa valv kallas även gubbvalv och förekommer i flera kyrkor i bl.a. västra Uppland och Västmanland. I slutet av 1400-talet när kyrkan var nybyggd målades de nyslagna valven med enkla målningar på ”valvgubbarna” och ribborna. Några decennier senare, troligen på 1520-talet, försågs koret med figurmålningar.

Olika restaureringar som genomförts under 1900-talet sätter också stark prägel på interiören. 1913-1914 togs de medeltida målningarna fram och konserverades, både de från 1400-talets slut och de yngre från 1500-talet. Korvalvet och övre delen av östra korväggen är rikt utsmyckade med målningar. 1957-58 genomfördes en större in- och utvändig restaurering efter förslag av arkitekten Ragnar Jonsson, Stockholm. Då tillkom det nuvarande tegelgolvet i långhuset och norra sidokapellet liksom bänkinredningen i slutna kvarter målad i ljusgrått och blått. I korets båda hörn mot öster står delar av en äldre bänkinredning från 1600-talet med gavlar och dörrar i renässansstil. 1958 återställdes delar av gapskullen och den medeltida tegeltrappan i korets norra vägg.

Altarringen är från 1790-talet och på altaret står kyrkans praktfulla altarskåp från omkring 1520 tillverkat av Jan de Molders verkstad i Antwerpen. Skåpet, som skildrar Kristi liv, är mycket välbevarat. Mittpartiet är skulpterat medan dörrarna är bemålade. Det kröns av en fristående Kristusskulptur. Dopfunten av kalksten är tillverkad i mitten av 1200-talet och är kyrkans äldsta inventarium. På södra korväggen hänger ett stort kors med törnekrona och svepduk. Det var tidigare placerat på högaltaret mellan åren 1846 och 1903.

Predikstolen i sengustaviansk stil är placerad på väggen vid öppningen till sidokapellet i norr. Dess ursprungliga färger återställdes på 1950-talet. Orgelläktaren i väster har en barriär i barockstil som troligen tillverkats 1669. Läktaren bärs upp av åttkantiga träkolonner som är senare tillkomna. Orgelverket är tillverkat 1954 men orgelfasaden i nyklassicistisk stil härrör från en äldre 1870-talsorgel.

1996-97 skedde ytterligare en invändig restaurering efter förslag av arkitekt Göran Sollenberg, Enköping. Då tillskapades mer utrymme under läktaren i och med att de bakersta bänkraderna togs bort och ett nytt förberedelserum byggdes in under läktaren. Även pentry och handikapptoalett byggdes in i tornets bottenvåning. I norra sidokapellet placerades ett lätt altarbord i trä på den plats där dopfunten stått sedan 1958. Dopfunten flyttades i stället upp till koret. Den stora vävda bonaden från 1958 hänger kvar på norra väggen i sidokapellet. En ny kororgel införskaffades 1997 och placerades i norra sidokapellet. Dessutom tillkom en ny trappa från läktaren ner till västra delen av långhuset.