Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HEBY ENÅKERS KLOCKARGÅRD 1:2 - husnr 1, ENÅKERS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Enåkers kyrka (akt.), ENÅKERS KYRKA (akt.)
2008-09
Interiörbeskrivning
Interiören fick sin nuvarande karaktär vid restaureringen 1955 som utfördes under ledning av arkitekt Jörgen Fåk efter ett förslag av arkitekt Erik Fant. Kyrkorummet får sin prägel i hög grad av de senmedeltida valven och de medeltida inventarier och målningar som tagits fram och konserverats. I tornets bottenvåning finns en trätrappa upp till läktaren och tornets övre våningar. WC och förråd som, byggdes in i vapenhuset år 2006, smälter väl in i rummet som helhet. Långhuset är välvt med två senmedeltida, putsade ribbvalv av tegel med rikt utformade ribbmönster. Valven är så kallade gubbvalv där en del av ribborna utformats för att efterlikna gubbar. Kyrkan har haft medeltida målningar från två perioder omkring år 1500. Endast mindre delar av dessa målningar har kunnat tas fram och konserveras. I södra muren finns ett medeltida fönster som togs fram 1955 i vars fönstersmyg det senmedeltida måleriet återställdes. Där finns även en återställd nisch med en målning av Veronikas svetteduk. Valvgubbarna är försedda med målad dekor. Målningarna togs fram av konservatorn Torsten Hjelm.

Golvet i kyrkan täcks av tegel. Bänkinredningen består av två slutna bänkkvarter från 1955. De främre bänkskärmarna är försedda med två pyramider från 1700-talets början. I långhusets nordöstra hörn, norr om triumfbågen, finns predikstolen i barockstil med tillhörande baldakin som införskaffades 1708. Söder om triumfbågen finns en dopfunt av gotländsk kalksten från 1200-talet. Det är kyrkans äldsta inventarium. Koret är beläget tre trappsteg över långhuset. Altarringen och altaret har en enkel karaktär. De tre stora spetsbågiga korfönstren är prydda med glasmålningar av konstnären Julia Lüning från 1955.

I väster finns en orgelläktare med en orgelfasad från 1825. Orgelverket tillkom 1960. Kyrkan har flera medeltida skulpturer. På södra korväggen hänger ett målat och förgyllt altarskåp med snidade skulpturer i trä. Flera figurer saknas i skåpet som är tilverkat av en regional verkstad i Mälardalen på 1400-talet. I triumfbågen hänger ett välbevarat krucifix från omkring år 1300. Vidare finns en medeltida Birgittabild i trä på väggen intill dopfunten samt ett krönt kvinnligt helgon från 1400-talet.

Sakristian i norr täcks av ett putsat kryssvalv. Väggar och valv är vitkalkade och golvet tegeltäckt. På 1990-talet togs gjordes en nödutgång i sakristians västra vägg. Den anpassades väl till kyrkans arkitektur och försågs med en trädörr med smidesbeslag.

I tornet finns delar av kyrkans äldre inredning magasinerad. Bl.a. finns här den tidigare altaruppsatsen från 1825 som består av ett stort kors med törnekrona och svepduk samt hjärta och ankare.