Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HEBY NORA PRÄSTGÅRD 4:1 - husnr 1, NORA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Nora kyrka (akt.), NORA KYRKA (akt.)
2006-07
Interiörbeskrivning
Kyrkans interiör präglas av ett stort tegelmurat tunnvalv som sträcker sig över hela långhuset. Detta förstärks av gördelbågar som vilar på väggpilastrar vilka har dekorativa stuckornament i jugendstil. Stuckornamenten tillkom 1911. Kyrkans valv och samtliga väggar är vitkalkade förutom i kyrkorummets sydöstra hörn där de medeltida målningarna är framtagna samt i ko-ret där en målad altartavla och altaret återfinns. Runt altaret är en altarrundel placerad. På var-dera sida om altaret finns två dörrar vilka båda leder till sakristian. Dörrarna krönts av deko-rativa överstycken. Predikstolen, som består av en korg från 1780-talet samt en baldakin från 1806, är placerad vid nordfasaden dit den flyttades 1966.

I Nora kyrka uppfördes 1806 en s k altarpredikstol, det vill säga en predikstol placerad över altaret och med en direktingång från sakristian. Denna bestod av en äldre predikstol samt en målning föreställande Korsfästelsen målad av O Arenius upphängd inom ett skenperspektiv föreställande ett draperi och ett par kolonner med ett bjälklag. Vid 1960 talets renovering flyttas dock predikstolen till nordväggen och kompletterades med en tidstypiska trappa i trä och stål. Denna kläddes in i trä 1996. Likaså togs dess ori¬ginalfärger fram. Altarparitet omgestaltades genom att ett nytt altare muras, målningen av O Arenius sänks och kompletteras med ett överstycke av trä samt en sockel med metallbroderier komponerat av Anna-Lisa Odelqvist-Kruse, utfört av Libraria.

Kyrkorummet domineras av den slutna bänkinredningen uppförd i två kvarter samt en rad i södra koret. Bänkinredningen renoverades 1966. Gavelstyckena är grönmålade med spegeln i ljusare nyans. Invändigt är bänkinredningen målad i en gulbrun kulör och bänkarna har stop-pade sitsar klädda i blått tyg. I bänkkvarteren trägolv lades in 1911. De stora gravstenar som tidigare fanns i kyrkans golv avlägsnades vid denna tid och det är troligtvis dessa hällar som idag är belägna på kyrkogården utefter södra långhuset. I övrigt består kyrkans golv av blank-polerad kalksten, som i koret är upphöjt i två trappsteg. Stengolvet lades in vid 1966 års reno-vering.

Mot väst finns orgelläktaren som kan nås via en trappa i kyrkorummet, upptagen 1994. Ursprungligen fanns här två läktare över varandra där orgeln var placerad på den övre. Den övre läktaren revs 1911 och orgeln flyttades till den nedre. På läktaren finns idag en orgel som byggdes 1966-1968. Orgelläktaren är målad i en grön nyans och på läktarbarriären finns 22 målningar föreställande apostlar och profeter. Dessa är utförda 1751 av målaren Johan Winge från Gävle. Målningarna har tidigare varit övertäckta men har tagits fram efter 1997. Via orgelläktaren nås även de i tornet belägna rummen i två våningar. Här återfinns ett litet sam-lingsrum med tillhörande pentry och toalett samt en våning upp ett förrådsrum där delar av kyrkans arkivalier förvaras. Via detta rum kan man genom trappa och stege nå vinden och tornet.

Sakristian är inredd i en är modernare stil och här finns idag textilskåp, altare samt en sitt¬grupp i ljus ek, delvis från 1994-års renovering.

I vapenhusets entré har ett vindfång byggts under 1994. Detta är uppfört i glas och mässing. Vapenhuset är idag inredd till entré med kapprum, toalett samt hiss.