Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPLANDS VÄSBY EDSBY 6:1 - husnr 1, EDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

EDS KYRKA (akt.)
2004-11-09
Interiörbeskrivning
Långhuset täcks av två kryssvalv med treklöverblads formade ribbor i tegel. Det medeltida korvalvet var ursprungligen lägre än långhusets, men i samband med 1700-talets renovering uppfördes ett valv som hade samma höjd som långhusets. Korets väggar är dekorerade med medeltida kalkmålningar av Albertus Pictor (ca 1445- ca 1507). I samband med 1700-talets renovering, då valvet revs och återuppbyggdes gick valvets medeltida måleri förlorat. Väggarnas målningar däremot, bevarades men kalkades över.

Långhusets väggar är försedda med sex konsekrationskors från tidig medeltid. Förutom de medeltida muralmålningarna finns en målning från omkring 1700 på långhusets norra vägg. Målningen som föreställer ett upphängt draperi med stiliserade bandrosetter, har sannolikt utgjort en dekorativ omramning kring ett epitafium.

År 1917-18 renoverades kyrkan under ledning av Sigurd Curman, sedermera riksantikvarie.. Curman tog åter fram väggarnas medeltida kalkmåleri. Då måleriet saknades i valvet, kompletterades det med nya målningar av Olle Hjortzberg (1872-1959). Färg och motivval ansluter till de medeltida målningarna, även om växtornamentiken utförts på ett för Hjortzberg typisk maner. I samband med renoveringen 1917-18 försågs korets fönster med glasmålningar efter förslag av Olle Hjortzberg. Under samma renovering placerades ett triumfkrucifix i triumfbågen mellan koret och långhuset, enligt medeltida manér. Triumfkrucifixet tillverkades i Lübeck under 1460-talet. Armarna, mittpartiet, törnekronan samt korset utgör dock kompletteringar från 1918 av konservator Allan Nordblad.

Orgelfasaden från 1817, är sannolikt tillverkad av P Strand. Fasaden målades senast om under renoveringen 1917-18. 1916 ersattes det äldre orgelverket av ett från Åkerman & Lund. Orgelverket åtgärdades senast 1964 och har idag 15 stämmor.

Orgelläktaren uppfördes redan under 1700-talet. I samband renoveringen 1917-18 byggdes dock läktaren om och dess framskjutande sidopartier avlägsnades. Förutom orgelläktaren, tillkom även kyrkans övriga fasta inredning under renoveringen 1768-69. På vardera sidan om mittgången finns två slutna bänkkvarter. Bänkarna justerades något i samband med renoveringen 1917-18. I koret finns två korbänkar som flankerar altarpredikstolen mot norr och söder. De två smäckra nummertavlorna som är fästade på korbänkarna skänktes till kyrkan i samband med att orgeln sattes upp 1817.

Altarpredikstolen har ritats av slottsarkitekten Jean Eric Rehn och är utförd enligt tidens moderna och klassicistiska manér, liksom bänkarna. Altarpredikstolens mitt är rikt utsmyckad med dekorerade lister, en festong samt en kartusch. Arrangemanget kröns av en kerub. Visuellt bärs konstruktionen upp av två kraftiga och förgyllda konsoler.

Golvet är belagt med tegel, och i koret finns dessutom flera gravhällar. Golvet lades om i samband med 1900-talets renovering, även om det ursprungliga mönstret och materialet bibehölls. Kyrkans dopfunt är tillverkad av sandsten. Foten härstammar från 1100-talet, medan cuppan tillverkades 1918 av skulptören Anton Lundberg.

Sakristian är täckt av ett kryssvalv i tegel. Mot långhuset vetter en kopparklädd dörr med ett s k stocklås. Det stickbågiga fönstret mot norr fick sitt utseende i samband med restaureringen 1768-69. Tidigare hade sakristian sannolikt ett fönster åt öster.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.