Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÅBO ÖVERGRAN 6:15 - husnr 1, ÖVERGRANS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Överrans kyrka (akt.), ÖVERGRANS KYRKA (akt.)
2005-12
Interiörbeskrivning
Interiören karakteriseras av den senmedeltida rumsuppbyggnaden med dess ribbvalv och kalkmålningarna. Målningarna, som togs fram år 1972, är ett verk av Albertus Pictor från 1470-talet. Det finns dock rester av äldre målningar tillkomna på 1200-talet. Dessa återfinns i sakristians valv samt i valvbågen mellan tornets bottenvåning och långhuset. På vinden över långhusets valv finns också fragment av målningar från den tiden som för övrigt är mycket sällsynta i Mälardalen. Den fasta inredningen härrör till största delen från 1700- och 1800-talet. Altaruppsatsen tillverkades 1716 av Carl Spaak och restaurerades 1834 av Emanuel Limnell. Den består av en altartavla visande nattvarden och omges av en klassicistisk, arkitekturkomposition marmorerad i ljusgrått. På altaruppsatsen står ett krucifix samt förgyllda och marmorerade skulpturer. Altarringen med gråmarmorerad barriär tillkom 1786. Predikstolen är ursprungligen en gåva till kyrkan från Ebba Brahe på 1670-talet. Den genomgick en ombyggnad år 1712 och har även förändrats senare. Vid restaureringen 1972 togs dess gamla färgsättning fram.

Läktaren tillkom 1786 men fick sin nuvarande form vid 1905 års restaurering. På läktarbarriären har satts upp 13 skulpturer som kommer från kyrkans medeltida altarskåp. Orgeln var ett verk av den kände orgelbyggaren P. Z. Strand från 1834. Dess fasad finns kvar men ett nytt orgelverk byggdes 1929. Bänkinredningen med öppna gavlar tillkom vid 1905 års restaurering. Av medeltida skulptur finns även ett processionskrucifix från 1300-talet som placerats på ett epitafium över ingången till sakristian. Det finns även två processionsstavar med änglaskulpturer från 1400-talet. De är liksom skulpturerna på läktarbarriären hårt restaurerade med nya attribut och ny färg från 1870. Kyrkans äldsta föremål är den dopfunt av sandsten som står i koret. Den är tillverkad på 1100-talet. Av ljusredskap finns bl.a. två ljusarmar från 1600-talet samt tre malmkronor från samma sekel. I tornet finns flera gamla inventarier: bl.a. ett par förgyllda skulpturer som tidigare hört till altaruppsatsen samt ett par träpyramider. Under läktaren står ett ålderdomligt träskåp från 1600-talet i renässansstil.

Det gamla vapenhuset i söder används idag som ett samlings/förberedelserum samt för kyrkkaffe. Det senmedeltida valvet har, liksom långhusets valv, målningar av Albertus Pictor. De framställer bl.a. livshjulet och djävulen hjälpande en kvinna att kärna smör av stulen mjölk. Det är motiv som flera gånger förekommer i uppländskt kyrkomåleri från 1400-talet.
Sakristian har ett flackt s.k. gratvalv av gotländsk typ som är ovanligt i Uppland. Det är försett med dekorativa målade mönster från 1200-talet.