Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÅBO HÄGGEBY 3:1 - husnr 1, HÄGGEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Häggeby kyrka (akt.), HÄGGEBY KYRKA (akt.)
2005-12
Interiörbeskrivning
Bottenvåningen i tornet hänger samman med kyrkorummet genom en stor valvbåge. Golvet i kyrkan är belagt med tegel. Några äldre gravstenar är inlagda i golvet i koret och mittgången. Långhuset upptas till stor del av de slutna bänkkvarteren som är marmorerade i grå färger. En bänk på koret sydsida har en framtagen, ålderdomlig marmoreringsmålning i grått, blått och rött. Den färgen imiterades då den nya altarringen målades 1952. Vid restaureringen 1952-53 murades det stora korfönstret i öster igen. Den gamla altarringen och altaret i nyklassicistisk stil avlägsnades. De återfinns idag uppe i en kammare i tornet. I stället försågs kyrkan med ett nytt murat, putsat altare. På väggen över altaret placerades ett krucifix. Valv- och väggmålningarna från 1698 togs fram. Målningarna har få föreställande bilder bevarade men valven är rikt dekorerade med växtornament på vitkalkad botten. På grund av de omfattande ombyggnader som företagits med fönstren under 1700-talet, kunde bara obetydliga delar av väggmålningarna tas fram. Ett medeltida korfönster åt söder rekonstruerades invändigt. Fönstret gotiska spetsbåge döljs delvis av det senare tillkomna 1400-talsvalvet. Läktaren i väster bärs upp av runda träkolonner med snidade kapitäl målade i mörkgrått. Läktarbarriären är marmorerad i ljusgrått. Orgeln tillkom på 1840-talet och byggdes av den kände orgelbyggaren Per Zacharias Strand. Den har ett stort musikhistoriskt värde, eftersom den är mycket välbevarad i ursprungligt skick. Predikstolen är ursprungligen från 1600-talet men är ombyggd både på 1700-talet och 1860-talet, då den i huvudsak fick sin nuvarande form. En del av 1800-talsornamenten på ljudtaket avlägsnades 1952-53.

Ingången till sakristian är försedd med en spetsbågig och flersprångig portal som har en röd, kvaderimiterande målning. Det är den enda medeltidsmålning som finns bevarad i kyrkan tillsammans med några målade kors i valvkappornas mittpunkter samt ett par konsekrationskors på norra väggen. Sakristian har en ålderdomlig bräddörr med smidda järnbeslag. Rummet är välvt med ett putsat, vitkalkat tegelribbvalv. Golvet är belagt med ålderdomliga bräder. I sakristian finns vidare sentida förvaringsskåp, lasyrmålade i diskreta färger, uppställda längs väggarna. Vapenhuset i söder har framtagna målningar av samma slag som i resten av kyrkan. Mot västra väggen står ett stort skåp i senbarockstil.

Häggeby kyrka har inte bevarat några medeltida inventarier med undantag för ett fragment av en dopfunt. Av äldre inventarier finns ett antal välbevarade vapensköldar från stormaktstiden. Över mittgången hänger malmkronor och i koret en kristallkrona. Den stora malmkronan i mitten är från 1684. I vapenhuset och tornrummet finns malmkronor av 1600-talstyp. Ett dussintal ljusplåtar av mässing är uppsatta på väggarna.