Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKERÖ MUNSÖ PRÄSTGÅRD 1:32 - husnr 1, MUNSÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MUNSÖ KYRKA (akt.)
2005-02-02
Interiörbeskrivning
Kyrkans nuvarande entré leder in via vapenhuset i söder. Den något oregelbundet rundbågiga och ensprångiga portalen är försedd med en panelbeklädd furudörr. Dörrens järnring kan vara medeltida. Vapenhuset täcks av ett kryssvalv, som kom till något senare än vapenhuset.

Portalen mellan vapenhuset och rundhuset är kyrkans ursprungliga entré. Endast den nedre delen har dock kvar den ursprungliga omfattningen av profilerad, grå sandsten som framträder i murens ytterliv. Uppåt avslutas portalen av en spetsig båge, troligen tillkommen under 1300-talet. Den sekundära bågen är utförd i tegel. Portalens innerdörr bevarar medeltida järnbeslag.

Rundhuset täcks av stjärnvalv från 1400-talets slut. Koret och kyrkans västra del har däremot putsat trätak. Väggar och valv är vitlimmade. I bänkkvarteren ligger trägolv, som senast lades om 1856. I samband med en renovering under 1960-talet, fick gångarna nytt trägolv, som numera är belagt med en heltäckningsmatta. Vid renoveringen 1960 täcktes även korgolvet med ny kalksten.

Det polygonala gravkorets minneshall täcks av ett sexkappigt valv. Valv och väggar är målade i vit kulör. I minneshallen är begravningsföremål och minnesföremål upphängda efter familjen Giertta. Från gravkoret leder den medeltida trappan i rundhusets södra mur, vidare upp till vinden och skyddsrummet.

I samband med 1960-talets renovering tillkom det nuvarande altarbordet med en skiva av en gravhäll från 1600-talet. Altarringen tillverkades under 1730-talet, men ändrades och utvidgades under 1860-talet. Idag finns en glasmålning på altaret, föreställande Kristus på korset. Målningen, som skänktes till kyrkan 1905 omges av ett äldre ramverk som härrör från 1719.

Kyrkorummet fylls av bänkkvarter på vardera sidan om en mittgång. De slutna bänkarna tillkom under 1770-talet men blev ombyggda 1838 och 1856. Senast byggdes bänkarna om i samband med renoveringen under 1960-talet. Då sattes även en äldre bänkdörr in, antagligen från den bänkinredning som fanns i kyrkan under 1650-talet.

Predikstolen tillkom i samband med kyrkans reparation 1651-53, och stod klar 1654. Som donator omnämns bl a Bergenfelts på Bona. Den tillverkades av snickarmästaren Lars Olsson från Hans Behms verkstad i Stockholm. Den gråmålade predikstolen är dekorerad med förgyllda figurer och ornament.

Kyrkans orgel uppfördes 1837-38 av orgelbyggaren Pehr Zacharias Strand. Den byggdes om 1911 av orgelbyggaren C R Löfvander. I sitt nuvarande skick har orgeln 6 stämmor renoverade senast 1981. Den ursprungliga fasaden är dock bevarad med överstycke i empirestil.

Inventarier
Kyrkans väggar dekoreras av ett antal ljusplåtar av förtent järnplåt. De tillverkades under 1700-talet och är utsmyckade med blomstermönster och varierande figurframställningar i mitten. I kyrkorummet finns även tre begravningsvapen från 1600- och 1700-talen.

Kyrkans äldsta inventarium är dopfunten från omkring 1200. Den är tillverkad av grov, grå sandsten och saknar uttömningshål. Den medeltida fotens nedre del är borta och har ersatts med en sekundär. Till de medeltida inventarierna hör även fyra träskulpturer från två altarskåp, som tillverkades under 1400-talet. Tre av skulpturerna står idag i nischen till kyrkans ursprungliga norrfönster, bredvid predikstolen.

Till kyrkan mer sällsynta inventarier hör en mässhake från 1500-talet. Den är tillverkad av omönstrad, slät atlas i grå, ursprungligen ljusblå färg. Till kyrkans mer intressanta textilier hör även en mässhake, inköpt 1821, som är tillverkad av svart sammet med guldbroderier och dekoreras av kors med törnekrona och strålkrans. Från 1800-talet härstammar även ett kalkkläde av svart sammet med silverspets. Kyrkans gamla silver stals vid ett inbrott under 1970-talet. Församlingen har dock åköpt tillbaka en förgylld silverkalk från 1578.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.