Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKERÖ ADELSÖ KYRKA 1:1 - husnr 1, ADELSÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ADELSÖ KYRKA (akt.)
2005-02-02
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet täcks av tegelvalv, två åttdelade i långhuset, kryssvalv i tornrummet och stjärnvalv i koret. I korets södra och norra väggar finns rektangulära nischer. Troligtvis användes de under medeltiden för förvaring av altarkärl m m. Nischerna har varit igensatta men har tagits upp under en sentida renovering.

Det var i samband med 1823 års renovering som bågen mellan tornkammaren och långhuset togs bort. Samtidigt tillkom läktaren i väster. Orgelläktaren är enkelt dekorerad med en förgylld lyra och lagerkrans i mittfältet. Orgeln uppfördes av Pehr Zacharias Strand, och byggdes om 1929 av orgelbyggaren C R Löfvander. När orgeln renoverades 1987 återställdes den till ursprungligt skick.

Kyrkans altaruppsats av trä, tillverkades 1802 av hovbildhuggaren Per Ljung (1743-1819). Formen är inspirerad av en antik sarkofag och kröns av ett kors med strålkrans. Under 1970-talet ersattes den tillhörande altarringen med nuvarande knäfall. Altaruppsats liksom knäfall är målade i rosa marmorering med förgyllda ornament.

Predikstolen skänktes till kyrkan 1768. Den är dekorerad med förgyllda ornament och medaljonger. På predikstolen står ett timglas som inköptes vid 1700-talets mitt. Predikstolens ljudtak kröns av ett kraftigt kors med kula.

Kyrkorummet fylls av två bänkkvarter på vardera sidan om mittgången. Bänkarna fick sin nuvarande form under 1880-talet. Det nuvarande ytskiktet är från 1920-talet då de målades om. Under 1950-talet gjordes bänkarna bekvämare.

Inventarier
Till kyrkans medeltida inventarier hör ett krucifix från 1400-talets slut som numera är uppställt i sakristian. Det har ursprungligen tillhört en nådastolsframställning i kyrkans nu försvunna altarskåp. . Ett krucifix som hänger ovan sakristieingången härrör från 1300-talet. Av den medeltida dopfunten finns cuppa och fot bevarad. Den tillverkad av grov sandsten och är möjligen från 1100-talets slut.

Till kyrkans mer intressanta nattvardskärl hör en kalk av förgyllt silver. Foten härrör från 1641 medan cuppan gjordes om under 1760-talet. Oblatasken av silver köptes in 1689 och är dekorerad med driven ornamentik på locket. En mässhake av röd sammet från 1724 hör till kyrkans äldsta textilier. Från 1800-talet härrör en mässhake i svart sammet dekorerad med kors och strålkrans. Kyrkan äger även en brudpäll av siden från 1770-talet. Sakristian bevarar två runstenar.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.