Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LJUSDAL ÖN 3:1 - husnr 1, JÄRVSÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Järvsö kyrka (akt.), JÄRVSÖ KYRKA (akt.)
2004-06
Interiörbeskrivning
Interiören präglas idag till stora delar fortfarande av 1958 års restaurering, som hade som mål ”att sammansmälta 1700- och 1800-talet med dagens krav”. Det nuvarande stengolvet i gångarna och trägolven i bänkkvarteren samt den dekorativa förgyllda utsmyckningen på valvbågarnas kapitäl härrör från denna renovering. Korabsiden är försedd med sju nischer där sju reliefskulpturer utförda i marmorstuck kan beskådas. Absidens övre del har dock kvar mönstermålningen från 1892 års restaurering. Väggarna i kyrkorummet är i övrigt vitputsade och innertaken, som tillkom 1926, är utförda som kassettak målade i röd kulör.

I kyrkorummet kan sedan 1958 åter den praktfulla barockpredikstolen, som förfärdigats av Magnus Granholm 1772, samt altarringen från 1838 beskådas. Altarbordet, som utgörs av en kraftig skiva i brunröd Gustafsmarmor, tillkom vid renoveringen 1958 liksom den nuvarande bänkinredningen. Den nordöstra delen av kyrkorummet är sedan 1979 inredd till en ”Lillkyrka” som kallas S:t Pers kapell med lösa stolar, altarbord och altarring inom det tidigare bänkkvarteret. Bänkarna som stod tidigare på detta ställe placerades då längs kyrkorummets väggar. Den nuvarande orgeln tillkom 1993, men fasaden är ett 1700-talsarbete som ursprungligen inrymde en Green och Stråhle orgel från 1754. I koret finns sedan 1974 en kororgel. Läktarens bänkar tillkom också vid 1950-tals renoveringen, i likhet med kyrkorummets belysning med stora takkronor i mittgången och lampetter längs väggarna och på pelarna. De äldre takkronorna fick då sina platser i sidoskeppen. Under läktarens västra del återfinns ett barnrum som 1958 byggdes som brudkammare. Kapprummen på var sida mittgången under läktaren tillkom också vid denna restaurering. Vapenhuset, med två trappor till läktaren på var sida huvudentrén, har genomgått få förändringar sedan 1958.

Sakristian, som är belägen i tornets bottenvåning har stengolv och vitputsade väggar samt innertak av trä. I sakristiegången mellan kyrkorum och sakristia finns en äldre järnbeslagen dörr bevarad. I sakristian finns skrud- och textilskåp samt toalett samt en äldre stensatt källare med nedgång via lucka från sakristian. I tornet finns ett arkivrum och ett museirum samt tre fungerande kyrkklockor, tillkomna mellan 1659 och 1702. Tornet har urtavlor i alla väderstreck som fortfarande drivs av ett mekaniskt urverk från 1878, som dras upp för hand en gång i veckan.