Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LJUSDAL KÅRBÖLE 4:1 - husnr 1, KÅRBÖLE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

kårböle kyrka (akt.), KÅRBÖLE KYRKA (akt.)
2004-04
Interiörbeskrivning
Även interiören präglas i hög grad av nyklassicism med ljusa ytskikt och ett tunnvalv av trä över långhuset. Interiören har genomgått ett antal förändringar, inte minst vid renoveringen 1948-51 under ledning av Bollnäsbyggmästaren Carl Bååth, men den har ändå behållit huvuddelen av den karaktär som den erhöll när kyrkan uppfördes och inreddes på 1870-talet. Till 1870-talsinredningen hör predikstolen med tillhörande ljudtak, altarbordet, samt läktaren, delar av läktarbarriären och orgelfasaden.

I kyrkorummet och sakristian finns även ett antal inrednings-detaljer som härrör från tidigare kyrkor i Kårböle. Bland dessa kan ramverket kring det nuvarande altaret nämnas som utfördes 1712, vilket ursprungligen omgett en altarpredikstol, vars korg för övrigt finns bevarad på tornvinden. När kyrkan uppfördes 1870 sattes fyra, av troligen totalt 13, målningar av konstnären Jonas Åkerström, upp i kyrkans sakristia där de fortfarande kan beskådas. Vid slutet av 1960-talet sattes ytterligare fyra av dessa målningar upp efter konservering och infogades i långsidesväggarna i kyrkorummet. Från 1700-talskyrkan härrör även de utsirade höga pyramiderna som avslutar bänkkvarteren och markerar övergången till koret.

Golvet i kyrkorummet är ett obehandlat skurgolv som täcks av röda mattor i gångarna. Koret ligger ett steg högre. Väggarna täcks av gråmålade träpaneler upp till fönsterbröstningshöjd och däröver vävklädda väggar målade i grå-vit kulör. Väggarna avslutas med en kraftig gördellist och däröver ett tunnvälvt vitmålat brädtak. Bänkinredningen, som är gråmålad med marmorerade fält, har minskats ned i omfattning vid de båda senaste restaureringarna, men den har ändå behållit sin ursprungliga indelning i fyra större kvarter. Huvuddelen av den nuvarande bänkinredningen tillkom dock vid renoveringen 1948-51. Vapenhuset är uppdelat i två delar vilka båda har golv som täcks av stenplattor. Från västra delen av vapenhuset leder en brant trappa upp till tornet och i den östra delen återfinns två vinklade trätrappor upp till läktaren.

Läktaren, som bärs upp av kolonner, har lutande golv med ursprunglig bänkinredning på båda sidor om orgeln. Mitten av läktaren markeras även av en rund utbyggnad över mittgången. Läktarunderbyggnaden som inrymmer kapprum respektive handikapptoalett tillkom vid restaureringen 1996. Sakristian har lackat trägolv, stående träpanel vid sidan av målningarna samt ett vitmålat plant brädtak.