Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VALLENTUNA VADABY 9:1 - husnr 1, VADA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VADA KYRKA (akt.)
2005-04-01
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet har en salkyrkoform med vitkalkade väggar täckt av ett putsat, vitkalkat tunnvalv. Runt kyrkorummet löper en vitmålad och förgylld taklist av trä. Tunnvalvet och listen samt draperimålningar kring korfönstret och bakom predikstolen kom till vid 1820 års ombyggnad. Från samma ombyggnad härrör läktaren med en rak, vitmålad läktarbarriär med förgyllda lister stående på kvadratiska marmorerade pelare.

Orgeln är tillverkad av Daniel Wallenström i Uppsala 1852. Den utökades med två stämmor av Einar Berg i Stockholm 1955 och till sex stämmor 1987 av J Künkels Orgelverkstad, Färjestad. Orgelfasaden är likt läktarbarriären målad vit med förgyllda lister.

När de medeltida tegelvalven revs vid ombyggnaden under 1820-talet förstördes de medeltida kalkmålningarna. Av kalkmålningarna återstår fragment runt sakristians dörröppning. Bevarat av det medeltida kyrkorummet är även sakristians smala, tresprångiga öppning försedd med en dörr från 1400-talet av kraftiga furuplank sammanhållna av smidda senmedeltida järnbeslag.

Till kyrkans äldre bevarade inredning hör renässanspredikstolen, som troligen är tillverkad under 1600-talets första hälft och skänkt till kyrkan 1668. Trelos gravmonument består av två skulpterade sandstenshällar i högrelief som är tillkomna under 1630-talet och är resta över Stora Benhamras ägare, Jakob Trelo och hans maka Margareta Slotz. Till den äldre inredningen hör också altaret och altarringen från 1772. Korbänkarna tillkom troligen vid ombyggnaden under 1820-talet.

En större restaurering under 1950-talet har präglat interiören med nya tegelgolv, vitkalkning av väggar och ny bänkinredningen. Vid restaureringen tillkom en ny dopfunt ritad av restaureringsarkitekten Åke Tengelin, Trelos gravmonument flyttades till koret och under läktaren byggdes väntrum och förråd.