Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VALLENTUNA KÅRSTABY 8:1 - husnr 1, KÅRSTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÅRSTA KYRKA (akt.)
2004-10-18
Interiörbeskrivning
Det breda kyrkorummet täcks av tre valv, två stjärnvalv samt ett åttadelat kryssvalv, samtida med långhuset. Valv liksom väggar är avfärgade i vit kulör. Långhuset är försett med två bänkkvarter, tillverkade i samband med renoveringen 1954. Vid samma tid omtäcktes kyrkans samtliga golv med det röda tegelgolv vi ser idag. Läktaren som ursprungligen uppfördes 1850, har en barriär, även den från renoveringen 1954. Orgelfasaden härstammar från kyrkans första orgel från 1850. Nuvarande orgelverk med 17 stämmor, tillkom dock 1938 och tillverkades av John Vesterlunds Orgelbyggeri i Lövstabruk.

Det murade altaret tillkom sannolikt vid renoveringen 1900. Möjligen är även altarringen från samma tid, men den har i så fall byggts om och klätts med speglar och fyllningar i formpressat trä i samband med renoveringen vid 1900-talets mitt. Predikstolen, dekorerad med arkitektoniska fyllnadsverk och pilastrar, kröns av ett ljudtak. På två av ljudtakets frontoner står årtalet 1656. Predikstolens strama renässansstil talar dock för att den sannolikt tillkom ännu tidigare. Predikstolen satt ursprungligen på den södra väggen men flyttades till nuvarande plats på 1790-talet.

Sakristian är indragen cirka 1,5 meter under kormuren och täcks av en tegelbåge med dubbla tegelringar. Det ursprungliga paneltaket byttes mot murade valv när den nya kyrkan byggdes. Valv och väggar är putsade och avfärgade i vitt. Mot väster finns en liten nisch med trälucka.

Vapenhuset, som i samband med renoveringen 1900 sattes igen till gravkor är täckt med ett vitmålat valv. Golvet är belagt med gravstenar som tidigare låg inne i kyrkorummet. Från vapenhuset leder en trappa upp till kyrkans vindar. Dörröppningen mellan vapenhuset och långhuset upptogs åter under 1950-talets renovering. Då tillverkades även den befintliga dörren.

Inventarier
Över altaret hänger altarskåpet, tillverkat under 1400-talet, men hårt restaurerat under renoveringen 1900. Altarskåpet består av ett mittparti med två flyglar, dekorerade med snidade och förgyllda figurer. Kyrkan bevarar den nedre delen av en dopfuntsfot i kalksten, som härrör från träkyrkans tid. Den dopfunt som nyttjas idag, tillverkades av granit 1952.

Kyrkans nattvardssilver liksom sockenbudstyget, härstammar från 1700-talet. Till de äldsta textilierna hör en mässhake från 1704 av röd indisk sidendamast, dekorerad med ett kors av guldgalon och broderier. Kyrkan äger även en mässhake av svart sammet som tillverkades 1851. Till de äldre textilierna hör även en duk av vitt siden, från 1700-talet, ett kalkkläde från 1830 samt en håv från 1838.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.