Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄRMDÖ VÄSTERBY 5:325 - husnr 1, NÄMDÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NÄMDÖ KYRKA (akt.)
2005-01-01
Interiörbeskrivning
Interiören är ljus och luftig med öppen takstol i långhuset och stort ljusinsläpp genom de höga fönstren. I långhuset är väggarna klädda med en pärlgrå pärlspåntpanel som under fönstren avbryts av liggande slät panel. I sakristia, vapenhus och tornrum är det enbart en slät pärlgrå träpanel. I samtliga utrymmen är taket klätt med en slät vitmålad träpanel som i långhuset kompletteras av konsoler med förgyllda fasetteringar och fyllningar däremellan. Fönstren är invändigt gråmålade och i långhus och sakristia kompletterade med påskruvade inre bågar. Gråmålade pardörrar av trefyllningstyp till kyrkorum och entré. I samtliga utrymmen är det skurgolv.

Väggen bakom altaret är klädd med en klart kornblå pärlspåntpanel prydd med förgyllda metallstjärnor i krans runt altarprydnaden. Altaret av trä är likaså av blåmålad panel medan altarringen är vitmålad med förgyllda lister kring fyllningarna och klädd med ett rött tyg. Två gråmålade trefyllningsdörrar på ömse sidor om altaret leder till sakristian. Till höger om altarringen står den gamla vedkaminen i ursprungligt läge och till vänster finner man predikstolen som liksom bänkinredningen är samtida med kyrkan. Predikstolen i trä står på en åttkantig sockel och är liksom altarringen vitmålad med förgyllda lister kring fyllningarna. Bänkinredningen består av på vardera sidan tio stycken lösa gråmålade bänkrader med kontursågade gavlar samt ljushållare för stearinljus. Ett relativt nytt inslag i koret är från 1991 av Gunnar Guhrén.

Läktaren vänder sig med tre fria sidor in mot långhuset. Sex kannelerade kolonner med åttkantiga kapitäler bär upp läktaren vars barriär lika predikstol och altarring är vitmålad med förgyllda lister kring fyllningarna. Räcke och fyllningar är gråmålade. Barriären är dekorerad med skulpterade och förgyllda änglahuvuden, festonger, kors samt rundlar vilka liksom läktaren har sitt ursprung i Östanviks kapell. Tre gråmålade fyllningsdörrar med överljusfönster avskiljer läktaren från tornrummet.

Inventarier
Nämdö kyrka har inventarier från samtliga föregångare. Nuvarande altarprydnad, ett altarskåp i Lübeckstil från slutet av 1400-talet, var förmodligen en gåva till 1600-talets kapell från moderkyrkan i Österhaninge. Det hittades illa medfaret på kyrkans vind och sattes upp i koret 1940, efter restaurering av konservator Sven Dalén. Altarskåpet visar Kristus, smärtomannen, som med en krans av törnen runt den blodiga pannan visar sina sår. Två sidofigurer, förmodligen knäböjande änglar, saknas. De vid restaureringen nytillverkade dörrarna är idag borttagna. Från 1600-talskapellet härrör även två oljemålningar som föreställer Fottvagningen, daterad 1695 och Kristi förklaring på berget Tabor från cirka 1700. Ett epitafium från 1648 som föreställer Golgata är idag placerat på västväggen. I kyrkan finns även en bibel med inskriften "Nempdöö Capell Åhr 1629", en gåva från församlingens förste kaplan Petrus Finchelius.

Från 1702 års kapell härrör en oljemålning som föreställer Korsfästelsen. Denna fungerade förmodligen som altartavla och flankerades av två stycken utsågade figurer på bemålad träpannå föreställande Moses och Johannes döparen. Dessa är troligen från kapellets invigning. Två oljemålningar som föreställer aposteln Petrus med den galande tuppen samt Ecce Homo, skänkta till församlingen 1729, flankerar idag altaret. Lorentz Billing på Östervik skänkte två kyrkklockor samt nästan allt kyrksilver till 1702 års kapell.

Från Österviks kapell härstammar förutom hela läktaren med utsmyckning tre stycken mindre vapensköldar från Blix och hans båda hustrur. En kristallkrona i empire hänger över läktaren. Altarprydnaden från Österviks kapell, ett förgyllt kors med törnekrona och mantel, fungerade som altarprydnad i dagens kapell tom 1940 då det flyttades till den norra långväggen.

Bland inventarierna från dagens kyrka märks ett votivskepp från1944 samt dopfunten, daterad 1958, i vitmålat trä av Bernhard Nilsson. På sydväggen hänger en väggbonad med motivet "Hamnen i Långviksskär", daterad 1984. Till läktaren införskaffades en mindre orgel 1922, vilken 1991 kompletterades med ytterligare en orgel i koret. På västväggen hänger en "Series Pastorum" med samtliga kapellpredikanter och komministrar listade sedan 1629. Församlingen äger också en dopklänning samt brudkrona från 1961.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.