Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM ÖRBY SLOTT 1:4 - husnr 1, BRÄNNKYRKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BRÄNNKYRKA KYRKA (akt.)
2005-02-21
Interiörbeskrivning
Längst i väster ligger ett vindfång med en furutrappa upp till orgelläktaren. Vapenhuset nås genom gråmålade, delvis glasade pardörrar. Golvet av ljus gotländsk kalksten är av samma slag som i långhus och kor. Till källarvåningen leder en glasad dörr i norr. I mycket djupa, svagt välvda fönsternischer, som visar de medeltida väggarnas tjocklek, sitter ospröjsade innerbågar. Takarmaturerna av furu och frostat glas har en kubisk form och ser likadana ut som i vindfånget. På var sida om öppningen till långhuset står en panelad och gråmålad informationsdisk och ett förvaringsskåp.

I långhuset är väggarna putsade och vitmålade. Den östra delen av kyrkorummet är något bredare än den västra, eftersom den på 1800-talet tillbyggda delen har tunnare murar än den västra. I nordväst finns en nisch och på norra och södra väggen finns fragment bevarade av medeltida måleri i form av konsekrationskors. Taket i den västra delen är ett putsat och vitmålat tunnvalv medan den östra delen har ett brutet, vitmålat paneltak. Fönsterbågarna i söder och norr har innerbågar likt de i vapenhuset. Fönsternischerna är något smalare än ytterbågens öppning. Kyrkbänkarna är omålade i furu. De tre främre raderna består av tre kortare bänkar på varje rad. I taket hänger åtta stycken ljuskronor av mässing. I den östra delen finns ljusarmar på väggarna i mässing. I söder hänger två votivskepp. Jean Eric Rehn (1717-93) har ritat ett av de två epitafierna i kyrkan. I norr närmast koret står ett piano.

Tre trappsteg i kalksten leder upp till koret som är något smalare än långhuset och relativt djupt. Det skiljer sig också från kyrkorummet genom sina slammade, omålade väggar där tegelstrukturen kan skönjas och genom sin betydligt högre takhöjd. Taket är putsat, vitmålat och brutet likt det i östra delen av långhuset. Fönstren med ospröjsade bågar sitter i norr och söder med en oregelbunden och hög placering. Vid det lägst placerade fönstret finns en piscina skulpterad av Sven Lundqvist i samma typ av kalksten som kyrkans golv. Samma material återfinns i altare och dopfunt, vilka har strama geometriska former. Predikstolen intill norra korväggen är gjord av mönsterlagd furufanér. Altartavlan är målad 1978-79 av konstnären Einar Forseth (1892-1988) i starka färger med en ram av omålad furu. Intill predikstolen i norr leder en dörröppning till sakristian. Dörren är från 1851 och satt i det tidigare korets östra vägg.
Orgelläktaren har en svängd, gråmålad barriär av trä med förgyllda lister. Väggarna är putsade och vitmålade. Muröppningen mot långhuset är rundbågig. I väster sitter ett runt fönster med blyinfattat, tonat glas i träbågar. Orgeln från 1978 har en omålad furufasad med ett orgelverk med 20 stämmor tillverkat av Walter Thür i Torshälla.

Sakristian har golv av breda plankor. Väggarna är putsade och vitmålade förutom den mot koret som är omålad. En äldre dörr leder till handikappentrén. Mot korväggen står ett blålaserat altare. Skåpinredningen är klädd med gråmålad träpanel och en arbetsbänk är av kalksten. Takarmaturen är av samma slag som i vapenhus och vindfång. Norr om sakristian ligger en skrudkammare för textilförvaring.

Övriga inventarier
Bland kyrksilvret i Brännkyrka kyrka finns en sockenbudskalk från 1775 och en uppsättning nattvardskärl från 1840, tillverkad av Anders Petter Lundqvist. De äldsta bevarade mässhakarna är gjorda vid 1800-talets början. Två snidade och förgyllda nummertavlor är från 1700-talet. I källarvåningen står ett dopställ i form av en sittande putto, från 1700-talets början. I kyrktornet hänger två klockor gjutna av firman Joh. A. Beckman & Co Stockholm. Den ena klockan är från 1904. Den andra gjordes 1910 och är en omgjutning av en klocka gjord kring 1500-talets början.