Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM VÄCKELSEN 1 - husnr 1A, MARKUSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

MARKUSKYRKAN (akt.)
2003-09-13
Interiörbeskrivning
Kyrkobyggnadens entré leder direkt in i kyrkorummet. Här är väggarna uppförda av samma mörka tegel och med samma ytbehandling som exteriörens murar, men med akustiköppningar i den södra väggen. De relativt få fönsteröppningarna ger ett mycket begränsat ljus åt rummet. Fönstrens former är alla olika och ger en ljusföring som markerar kor, predikstol och murarnas struktur. Fönsterglasens anslutning till murytan utan karmar minimerar skillnaden mellan ute och inne. Den västra väggen utgörs av en skjutvägg i furu som kan öppnas mot församlingsbyggnadens hörsal och på det viset förstora kyrkorummet. Det sluttande innertaket är murat i tegel i tvärgående trepassform. Golvet är belagt med olika typer och storlekar av keramiska plattor från Höganäs. Hela den fasta inredningen, så som kyrkbänkarna av furu med knäfall klädda med fårskinn, är ritad av Lewerentz liksom de cylinderformade armaturerna av mässing, som till synes hänger fritt i det höga rummet. Predikstolen vid sydväggen är murad av en annan typ av tegel än murarna.
Större delen av koret ligger tre trappsteg högre än det övriga kyrkorummet. Altaret står inte centrerat utan förskjutet åt söder och är murat av samma sorts tegel som predikstolen. Den rakt avslutade korväggens två gobelänger, framställda av textilkonstnärinnan Barbro Nilsson, är komponerade av Robert Nilsson, som även gjort skulpturen Den gode Herden mellan dem, i förgylld koppar.
I sidoskeppet i norr står ett sidoaltare och dopfunten formad som en stor kub, huggen i kalksten. Över den hänger en takarmatur av mässing, ritad av Robert Nilsson. Orgeln, i västra delen av sidoskeppet, har en originell fasad utformad med lamellträskivor, ritad av Lewerentz. Orgelverket med sina 27 stämmor är tillverkat av A Mårtenssons Orgelfabrik i Lund 1963. De lösa stolarna med rottingsits är ritade av dansken Kaare Klint och körstolarna i laminat av dansken Arne Jacobsen.
Övriga inventarier
Altarets kors och ljusstakar av silver är utförda av silversmeden Kurt Landgren efter Robert Nilssons modeller. Över sidoaltaret hänger ett kors smitt i järn med bloddroppar av färgat glas, också efter en skiss av Robert Nilsson. I församlingsbyggnadens Kronsal hänger en oljemålning av Sven Erixson.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms stadsmuseum 2007.