Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM URNAN 24 - husnr 1, MIKAELSKAPELLET

 Byggnad - Beskrivning

MIKAELSKAPELLET (akt.)
2004-09-13
Interiörbeskrivning
Via det västra trapphuset, som har trappor av kalksten, putsade väggar och tak samt en sekundär hiss når man kyrkorummet genom ett par glasade trädörrar under den södra läktaren. Kyrkorummet har en för frikyrkoarkitektur gängse utformning med läktare i öster, söder och väster. Den östra och västra har sekundärt underbyggts med studierum etc varvid rummet förlorat något av sin ursprungliga form. På den östra läktaren är orgeln placerad, tillverkad 1951 av A Magnusson, Göteborg, med en enkel fasad av ek. Orgelverket är ombyggt av Reinhard Kohlus, Vadstena och har 21 stämmor. Väggar och tak är putsade och målade i ljust grått, golvet är lagt med smala lackade furuplank. Lösa stolar i bok med sits av mörkblå sadelgjord har ersatt den gamla bänkinredningen nere i kyrkorummet. På södra och västra läktaren är de ursprungliga bänkarna bevarade. De är betsade i brunt med enkel träsits och spjälor i ryggen.

En hög mitttrappa av ek leder upp till koret varifrån man når två flankerande polygona talarstolar, den ena avsedd som predikstol, den andra för textläsning. De är liksom altarbordet av kalkad ek, det senare numera något framflyttat från korväggen. Två ekdörrar på ömse sidor leder in till sakristia resp ett trapphus. Enda utsmyckningen i koret är det höga korfönstret som är försett med en nonfigurativ glasmålning i ljusblått, gult och ljuslila, gjord efter en skiss av I Morsing, samt ett stort träkors som hänger framför fönstret. Fyra enkla armaturer av plåt lyser upp rummet tillsammans med några vägglampetter i glas från 1950-talets ombyggnad uppe på läktarna.

Inventarier
Mikaelskapellet saknar med ett undantag inventarier från byggnadstiden. Det stora korset över altaret är kvar sedan dess, dock hänger det något lägre och är numera målat i koboltblått med en förgylld inramning. Ursprungligen var det brunbetsat. En kormatta i blå nyanser har sannolikt tillkommit efter den stora ombyggnaden 1950. En modern ikon föreställande ärkeängeln Mikael finns här också.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms stadsmuseum 2007.