Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM STEFANSKAPELLET 1 - husnr 1, STEFANSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

STEFANSKYRKAN (akt.)
2005-11-16
Interiörbeskrivning
De två vapenhusen i väster resp öster har båda en enkel utformning med grå kalkstensgolv, vitkalkade väggar och valv med ribbor av krysshamrad sten. Mörkbetsade pardörrar leder in till en förhall under orgelläktaren. En sekundär vägg av trä och glas skärmar av kyrkorummet från förhallen, som upplevs som något mörk och trång p g a den låga takhöjden och det mörkbetsade kassettaket.

Desto högre är kyrkorummet med sin öppna takstolskonstruktion med skuren dekor i trä. På vardera av de fyra stöd som takstolarna vilar på står skulpterade och bemålade änglafigurer, skurna av Anna Petrus 1926. Taken i såväl huvudskepp, sidoskepp och kor är laserade och ådringsmålade i grågrönt. Hela kyrkorummet inklusive förhallen har kalkade väggar, brutet i svagt gulvitt, och omålat trägolv. En radiatorinklädnad av vitlaserad ek är placerad längs väggarna som en hög bröstpanel. Huvudskepp och sidoskepp förenas av en arkad med tre spetsbågar som vilar på kraftiga sandstenspelare. Merparten fönster har masverk av sten, är blyspröjsade och försedda med klart s k katedralglas med inslag av färgat glas. Orgelläktaren i söder med sin barriär av ek har en sidoställd Åkerman & Lund-orgel från 1960 med 19 stämmor. Den öppna bänkinredningen i ek har blåklädd sits och öppen rygg. Huvudskeppets bänkar är formerade i två kvarter med en mittgång som leder rakt fram till koret. Påpekas kan att kyrkan ursprungligen saknade mittgång, vilket även Möllers två tidigare kyrkor här i Stockholm, S:t Johannes och Gustaf Adolfskyrkan, gjorde. Sex ljuskronor i mässing utgör tillsammans med sidoskeppets och korets mässingslampetter kyrkorummets belysning.

Det rakt avslutade koret ligger några steg högre än kyrkorummet och är skilt från detta genom en hög korbåge. Koret har grått kalkstensgolv, väggar och tak som resten av kyrkorummet. Ovanpå altaret av trä står ett altarskåp i form av en triptyk med totalt tio målningar utförda 1926 av konstnären Einar Forseth (1892-1988). Mittbilden, corpus, skildrar Jesu uppståndelse, de övriga Jesu lidande historia och himmelsfärden. Ramverket är målat i rött och förgyllt. Altarringen är av vitlaserad ek med knäfall i blått. Predikstolen av omålat trä är placerad väster om koret och har ett ljudtak i form av en kupol med en förgylld duva, som svävar under detsamma. Dopfunten står strax nedanför de kalkstenssteg som leder upp till Herdens kapell, öster om huvudskeppet.

En ekbladsdekorerad sandstenskolonn står mitt i den breda öppning som förbinder kyrkorummet med Herdens kapell. Här är väggarna också kalkade medan golvet är klätt med linoleum. Taket är panelklätt och spegelvälvt, laserat i rödbrunt med dekormåleri i form av bl a textband. Rummet används numera för förvaring av textilier och som förråd men framförallt för kyrkkaffe och samvaro kring fyra runda bord med plats för uppemot 20 personer. Några äldre stolar står uppradade kring väggarna och mitt på östväggen sitter en altarskiva i sten sedan rummet användes som kapell. En sekundär vikvägg kan skilja de två rummen åt. Sakristian, som numera har sin placering strax öster om koret, har en mycket enkel utformning med trägolv och vitmålade väggar och tak, helt utan dekor. Längs med ena långväggen finns platsbyggda skåp för antependier m m.

Inventarier
Nattvardsservisen är av förgyllt silver från kyrkans tillkomst, 1904, och tillverkat av K Andersson. Samtliga ingående pjäser är dekorerade med pelikanmotivet, som också återfinns i reliefen ovanför huvudportalen. Dopfunten är av mörkbetsat trä med förgyllning och en dopskål av mässing. Dopkannan är i silver är från 1960-talet. Libraria och Licium har på 1930-, 60- och 70-talen tillverkat merparten av kyrkans mässhakar medan Libraria stått för antependierna från 1950-talet. Några mässhakar av röd sammet med guldbroderier är i vissa delar från 1700-talets slut och hörde ursprungligen till Johannes kyrka. De överfördes hit i samband med renoveringen 1926. I tornet finns två kyrkklockor; den stora klockan som har en inskription från 1743 och är hitflyttad från Johannes kyrka 1903 samt den lilla klockan, gjuten 1904 av K G Bergholtz.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms stadsmuseum 2007.