Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM SKÖNDAL 1:10 - husnr 1, STORA SKÖNDALS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STORA SKÖNDALS KYRKA (akt.)
2005-01-27
Interiörbeskrivning
Vapenhuset i söder har slätputsade väggar i vitt och i taket gråmålad slätpanel i trä. Den ursprungliga trappan in till kyrkorummet har dolts under ett lutande golv av tegelfärgade klinkers varigenom en handikappramp i rummets nästan fulla bredd har tillskapats. På väggen finns en originallampett av trä. Enkla gråmålade trädörrar leder besökaren in i kyrkorummets sydvästra del, in under orgelläktaren.

Långhusets tak är klöverbladsformat, klätt med längsgående falurödfärgad slätpanel i trä. Väggarna är slätputsade och vitmålade. På ömse sidor om mittgången finns två öppna bänkkvarter med bänkar målade i grått med röda detaljer och rödmålat trägolv. Golvet i övrigt är belagt med stortegel, som lackats. Fönsternischerna är djupa och rundbågade, försedda med småspröjsade gråmålade fönster med klarglas. Fönsterbänkarna är av räfflad kalksten. I väster finns orgelläktaren med sina fyra kraftiga runda träpelare som stöd. Orgeln, som är byggd av Grönlunds Orgelbyggeri 1961, har en enkelt utformad fasad och 27 stämmor. Belysningen i långhuset består av fyra ursprungliga ljuskronor i målat trä med nakna glödlampor samt i trätakets nedre del sekundära ljusramper. I valvet mellan långhus och kor hänger ett stort triumfkrucifix.

Två trappsteg leder upp till koret som präglas av de förändringar som gjorts 1961 resp 2006. Väggarna är även här putsade och vitmålade och golvet är belagt med stortegel. Det tunnvälvda vita taket har i valvanfangen dolda ljusramper, vilka lyser upp valvet. I öster, ovanför platsen för det ursprungliga altaret, finns fortfarande ett altarskåp vars mellersta målningar är signerade Gunnar Torhamn (1894-1965) 1929. Dessa har senare kompletterats med luckor med målningar av samme konstnär. Predellan har motivet Nattvarden medan övriga målningar på olika sätt anknyter till Stora Sköndals diakonala utbildning och verksamhet. Det ursprungliga altaret har ersatts av ett fristående altare av oljat körsbärträ. Det är placerat mitt i koret, under en stor rund ljusring som tar upp formen av det ljusschakt som ursprungligen fanns här. Korets dopfunt, ambo, kredensbord och knäfall är också tillverkade av oljad körsbär. I korets södra vägg sitter ett runt fönster med en glasmålning från 1956, signerad Gunnar Torhamn, som även ritat lampetterna av koppar. Predikstol saknas numera men hade ursprungligen sin placering i korets sydvästra del, väl synlig både från långhuset och den norra korsarmen, som var avsedd för de epileptikerpatienter som vårdades inom området. I korsarmen är numera den fasta bänkinredningen borttagen. Lösa stolar, ett modernt träaltare, en flygel, kororgel och den ursprungliga dopfunten samsas här om utrymmet. Väggarna är putsade och vitmålade. Golvet är av trä liksom taket, som är försett med två ursprungliga takarmaturer.

Sakristian, som ligger bakom koret, har också vitputsade väggar förutom en vägg där det röda teglet står oputsat. Det släta brädtaket är rödmålat. Takarmaturen är ursprunglig medan möblerna är sekundära. I en liten nisch mot öster finns ett litet altare med en lampett, en liten piscina och i väggen infälld mosaik. I en mindre tillbyggnad mot nordost från 1961 ryms idag textilförvaring.

Övriga inventarier
Kristusgestalten på korets triumfkrucifix är skuren 1939 i Oberammergau, Tyskland, medan själva korset med evangelistsymbolerna utfördes av dåvarande slöjdläraren på Stora Sköndal, Samuel Lindholm. Den ursprungliga dopfunten är av granit med en dopskål av driven mässing, den senare ritad av Hakon Ahlberg. Långhusets två stora målningar, Jesus tillsammans med lärjungarna i Emmaus och Den barmhärtige samariten, är utförda av Gerda Höglund 1946 respektive Torsten Lidman 1959. Lidman var för övrigt konstnär till de målningar med motiv från diakonins fält som fanns på den andra, numera borttagna predikstolen. I kyrkan finns också två mindre väggmosaiker av Akke Hugh Malmeström. Mässhakarna är bland annat från 1950-talet, signerade ACOE, Libraria och Ester Sjöberg. Bland kyrkans textilier bör även nämnas den vävnad av textilkonstnärinnan Barbro Nilsson som hänger i gången mellan församlingshem och kyrka. I den stora församlingssalen, Skönstaviksssalen, kan nämnas den stora glasmålningen, signerad av konstnären Nils G Stenqvist. Utomhus står, vid entrén till det nya församlingshemmet, en Mariaskulptur i betong utförd av Kajsa Mattas.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms stadsmuseum 2007.