Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM MIDGÅRD 10 - husnr 1, S:T MATTEUS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

S:T MATTEUS KYRKA (akt.)
2004-09-13
Interiörbeskrivning
Innanför ytterporten leder en trappa av kalksten upp till en vestibul. Väggarna och kryssvalven är vitputsade. Fönstren har spröjsade träbågar. I en nisch står en träskulptur föreställande S:t Matteus, utförd av skulptören Ivar Jonsson. Från vestibulen leder en kalkstenstrappa upp till läktaren. Ett vindfång mellan vestibulen och kyrkorummet är helt marmorerat i grått med glasade pardörrar med snidade spröjsar.

I det treskeppiga kyrkorummet avgränsas sidoskeppen från mittskeppet genom tre vida rundbågiga öppningar på var sida. Dessa och läktare i norr, öster och väster bärs upp av kvadratiska kalkstenspelare med kapitäl, delvis förgyllda och med skulpterade kerubhuvuden. De östra pelarna gjordes nya, med de västra som förebild, vid utbyggnaden på 1920-talet. Kyrkorummets golv är belagt med slipad kalksten i gångarna och linoleum i bänkkvarteren. Väggarna är putsade och målade, förutom under läktaren i norr där förvaringsutrymmen skapats genom en sekundär vägg. Taket har öppna takstolar med kassettindelad panel däremellan, vilken är dekormålad i grått och rött med förgyllda lister. I anslutning till takstolarna finns träänglar på konsoler. Fönstren har träbågar med blyinfattat, tonat glas. De öppna bänkkvarteren är indelade av mittgång och under läktarna av sidogångar. Bänkarna är gråmålade med en mörkare marmorerad fyllning på gavlarna. De främre tre raderna är borttagna och ersatta med lösa stolar.

Predikstolen öster om koret av trä är ritad av Lallerstedt och står på kolonner med förgyllda kapitäl. Förutom fälten med figurativ målning av Olle Hjortzberg (1872-1959) är predikstolen marmorerad i grå toner. Ljudtaket kröns av en lanterninliknande topp. Dopfunten väster om koret är gjord av kalksten, även den utförd efter Erik Lallerstedts ritningar med en stiliserad murgrönsranka huggen längs kanten. I väster under läktaren står en kororgel med 4 stämmor tillverkad av Åkerman & Lund Orgelbyggeri 1986.

Koret, som nås via trappsteg i kalksten, är något smalare än långhuset och rakt avslutat i söder. Vägg- och valvmålningar är liksom triumfbågen dekormålade, de figurativa delarna är av konstnären Olle Hjortzberg och övrig dekor av Filip Månsson (1864-1933). Triumfbågen och korets bröstning är marmorerade medan det övriga koret är indelat i målade bårder och kolonner som bildar rutor med olika bibliska motiv. Enligt en skrivelse från Hjortzberg till kyrkorådet är indelningen inspirerad av vissa medeltida kyrkmålningar i Uppland. Korfönstret har en glasmålning efter en skiss av Olle Hjortzberg. Altaret har en slipad kalkstenskiva och den målade och delvis förgyllda altarprydnaden av trä har skulpturer, Jesus och de fyra evangelisterna, utförda av Ivar Jonsson. Den halvcirkelformade altarringen av trä är marmorerad och indelad i fält med små kolonner och pilastrar. De två ådringsmålade pardörrarna med fyllningar, på var sida om koret, leder till trapphus. Sex stycken ljuskronor av patinerad och förgylld brons med elljus hänger i mittskeppet. På pelarna sitter väggarmaturer av mässing.

Den norra läktaren rymmer en orgel med vitmålad fasad och blå detaljer. Den tillkom 1972 och är byggd av Marcussen & Son med 52 stämmor. Det gradänguppbyggda golvet är belagt sekundärt med ekparkett. Den norra väggen är prydd med en väggmålning kring det stora runda fönstret, utförd av Olle Hjortzberg under 1940-talet. Två ljuskronor av samma typ som i mittskeppet men mindre hänger över denna del av läktaren. Framför orgeln hänger 12 sekundära cylindriska armaturer. Den östra och västra läktaren har golv av linoleum. De tre fönstren i öster är höga och trepassformade upptill medan de nio fönstren i väster är relativt låga. På båda dessa läktare står kyrkans ursprungliga bänkar, målade i grått. Väggarmaturerna av glas är sekundära. Läktarbarriärerna är gjorda av trä och indelade i rundbågiga fält med viss snidad och förgylld dekor. Ett mässingsräcke är fäst på barriären. På den västra sidan syns de ursprungliga ribborna i barriären, vilka täcktes för mot mittskeppet 1924.

Sakristian öster om koret har ekparkett, putsade och målade väggar samt flacka valv. Nedre delen av väggarna har en marmorerad bröstning. Ett mindre altare står vid en nisch i den östra väggen. En trappa med ådringsmålat träräcke leder upp till koret.

Övriga inventarier
Kyrkan har två uppsättningar nattvardssilver, den ena från 1903 och den andra från 1913 tillverkad av C G Hallberg. Sju stycken ljusstakar av silver är formgivna av Olle Hjortzberg och tillverkade 1926. Bland textilierna finns mässhakar komponerade av Märta Gahn och antependium och predikstolskläde av Olle Hjortzberg, samtliga utförda av Libraria och skänkta till kyrkan 1945. De två kyrkklockorna göts efter skisser av Lallerstedt 1903 av Joh. A. Beckman & Co i Stockholm.

Övriga församlingslokaler
I den envåniga längan längs Vanadisvägen finns ett kapell med en entré från gården i söder. Rummet har kalkstensgolv och putsade väggar och altaret står i norr. Så gott som all träinredning är betsad förutom taket. Det har öppna takstolar av omålat trä, likt det i kyrkorummet, men utan kassetter och dekormålning. En furupanel med fyllningar löper längs väggarna. Bänkarna är av furu med plywood i ryggstöden. Altaret är murat och putsat med en polerad kalkstensskiva. Knäfallet framför altaret är av furu med fyllningar och galonklätt knäfall. Predikstolen väster om altaret är klädd med samma typ av panel som väggarnas bröstning. Bakom altaret sitter ett rundbågigt fönster med glasmålningar av Einar Forseth från 1950-talet. Ett liknande fönster i öster har blyinfattat, tonat glas. Dopfunten av kalksten står öster om altaret. En orgel med fasad av furu står i söder intill vindfånget av plywood med glasade och spröjsade pardörrar.

I kyrkobyggnadens bottenvåning ligger den stora samlingssalen med oljat ekgolv, putsade och målade väggar med marmorerad bröstning och ett tak indelat av kraftiga bjälkar med profilerade lister. Vid ett marmorerat altare står ett krucifix av trä. Ett dörröverstycke har en målning utförd av Olle Hjortzberg. Fönstren har spröjsade träbågar, vissa med espanjoletter.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms stadsmuseum 2007.