Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM KYRKBYN 1 - husnr 1, BROMMA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BROMMA KYRKA (akt.)
2005-03-17
Interiörbeskrivning
På insidan är vapenhusets portar klädda med ekpanel. Golvet är belagt med kalksten. På den östra väggen, som tidigare var långhusets yttervägg, kan de grovhuggna naturstenarna fortfarande skönjas, medan de övriga väggarna är släta. I rummet står två äldre kyrkbänkar med figursågad dekor på gavlarna. En trappa leder ned till källarplanet. Pardörrarna in till långhuset är delvis glasade och spröjsade.
Genom långhuset leder en mittgång, via två rundbågiga muröppningar i rundhuset, fram till koret.

Väggarna och de två stjärnvalven i långhuset är putsade och täckta med målningar från 1400-talets slut vilka föreställer bibliska motiv, utförda av Albertus Pictors skola. I söder finns två fönster. De gråmålade bänkarna har marmorerade fält på gavlarna.

Längst i väster står en gråmålad orgel från 1957 med 17 stämmor, byggd av Marcussen & Søn, Aabenraa, Danmark. Intill orgeln står ett piano. Framför orgeln, på båda sidor om mittgången, finns gradänger med lösa stolar. I taket hänger två kristallkronor över mittgången.

I rundhuset är bänkarna utformade som i långhuset. Väggarna är putsade och vitmålade liksom det ribbvälvda kupolvalvet. Rummet har två fönster, ett i söder och ett i norr. Predikstolen, placerad norr om mittgången, är av trä och Långhuset målad i grått och brunt. Små kolonner skiljer de figurativt dekormålade fälten som omger korgen och ljudtaket är rikt utsmyckat. Fyra epitafier, från 1600- respektive 1700-talet, sitter på väggarna. I sydost hänger ett krucifix från 1400-talets mitt, snidat i trä och målat. Över mittgången hänger en kristallkrona. Kalkstensgolvet i mittgången täcks till största delen av en textilmatta. I de öppna bänkkvarteren ligger tegelgolv.

Koret nås via ett par trappsteg av kalksten. Väggarna är pustade och vitmålade. Mot öster är planen tresidigt avslutad och taket är tunnvälvt. Fem fönster, lika de övriga i kyrkan, sitter i betydligt grundare nischer än de andra.

Altaruppsatsen av trä är marmorerad och delvis förgylld. I centrum finns en oljemålning och på var sida en i trä snidad fristående skulptur. Två förgyllda gueridoner, med rik dekor i trä flankerar det marmorerade altaret av trä. Även altarringen är av trä och har marmorerade balusterdockor.

På väggarna finns tre epitafier och två stora änglar snidade i trä. I söder står dopfunten av sandsten från 1200-talets förra hälft och en kororgel. En kristallkrona likt de övriga i kyrkan hänger i korets tak.
Den f d sakristian nås genom en kraftig trädörr i norr, täckt med smidda beslag. I kalkstensgolvet ligger två gravstenar, ytterligare en står inmurad i östväggen. Väggarna i övrigt är putsade och vitmålade liksom tunnvalvet. I norr finns en öppen spis. En trappa leder ner till källarvåningen och en ekdörr till predikstolen. Över dörren till koret hänger ett försilvrat krucifix av trä från omkring år 1700. Ljuskronan i glas som hänger i taket är från 1700-talet.

Från den f d sakristian leder tio branta trappsteg i kalksten upp till övre delen av Hjärnes gravkor. Väggarna är putsade och vitmålade, i norr tresidigt avslutade. En kraftigt profilerad taklist markerar början på taket med sitt kupolliknande valv. I öster och väster sitter rundbågiga fönster. Altaret i norr har en av tegel murad nedre del, täckt av kalksten och ett högre parti av trä. Över altaret hänger ett bemålat träkrucifix från 1700-talets början. En i trä skulpterad dopängel från 1722, målad och delvis förgylld, står intill altaret. I en väggmonter hänger riksrådet Gustaf Adolf Hjärnes serafimerdräkt. I taket hänger en ljuskrona av mässing.


Övriga inventarier
Ner från valvet i rundhuset hänger ett votivskepp från 1700-talet. Här hänger också en skulpterad ljushållare med renhorn skänkt 1688 samt åtta passionsänglar, snidade och målade på 1680-talet. På väggarna i kyrkan sitter ljushållare av mässing från 1600-talet. Bland kyrksilvret finns en nattvardskalk i förgyllt silver där cuppan är bytt 1750. Foten med sex blå stenar är gjord 1627. På ett altarbrun är fyra cirkelformade broderier från 1500-talet monterade.