Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM DUNGEN 26 - husnr 2A, ESSINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ESSINGE KYRKA (akt.)
2004-06-10
Interiörbeskrivning
Vapenhuset, som är smalare än kyrkans mittskepp, är flankerat av ett trapphus i väster och en hall med utgång åt öster. Golvet är av kalksten och väggarna är av rött tegel. Dörrarna är liksom i övriga kyrkan av trä, laserade och har fyllningar. Kyrkorummet består av ett högt mittskepp och två lägre sidoskepp. Mittskeppet ger ett relativt mörkt intryck med indirekt ljus från sidoskeppens fönster och från korfönstren. Golvet är belagt med fiskbenslagt tegel. Mittskeppets höga, slutna murar är putsade i en mycket grov kvastad struktur, förutom väggen under orgelläktaren i söder som har en träpanel. Taket är plant med en svagt blålaserad träpanel över blåmålade bjälkar. En rödmålad bjälke löper runt hela kyrkorummet i mötet mellan tak och vägg. Närmast taket är röda liksidiga kors murade på väggarna. I mittskeppet finns slutna bänkkvarter laserade i blått, vars dörrar har fyllningar. Sitt- och ryggdynor är klädda med röd galon. Bänkfronterna närmast koret är borttagna, liksom de två bänkraderna i väster närmast vapenhuset. Över bänkarna hänger 14 stycken armaturer i mässing, ritade av Cyrillus Johansson. Små hål i lampskärmarnas mässingsplåt bildar bibliska motiv. Predikstolen i nordvästra delen av mittskeppet är av sandblästrad ek.

Sidoskeppen är uppdelade i sektioner med ett fönster i varje. En bågformig öppning mellan varje sektion binder dem samman och bildar i väster Meditationsgången och i öster Dopgången. I Dopgångens norra ände står dopfunten i doprummet, som är öppet mot mittskeppet närmast koret genom en stor valvbåge. Dopfunten är mönstermurad av handsågat tegel med en kalkstensskiva på där dopskålen av silver placeras. Över dopfunten hänger en takkrona snarlik de i mittskeppet. I doprummet står även en kororgel byggd av Åkerman & Lund 1976.

Koret skiljs från mittskeppet av en hög triumfbåge målad likt en regnbåge. Rådgivare vid kyrkans färgsättning var konstnären Gustaf Ambe. Koret är ljusare än den övriga kyrkan genom de korsformiga korfönstren i väster och ett runt fönster i öster, båda dolda bakom triumfbågen. Altaret vid den rakt avslutade korväggen är av mönstermurat tegel med en skiva av ek. Krucifixet av målat trä är gjort av konstnärinnan Marianne Nordström. Altartavlans upplysta glasmålning av konstnären Einar Forseth (1892-1988) var ursprungligen avsedd för Karolinska sjukhusets kapell och är deponerad i Essinge kyrka sedan 1988. Cyrillus Johansson ville ha en enkel målning bakom altaret och de övriga korväggarna klädda med vävnader. Fram till 1988 var korväggen osmyckad. Altarringen är av ek.

Ovanför vapenhuset ligger orgelläktaren med en barriär av träribbor. Orgeln, invigd 1960, är byggd av Olof Hammarberg i Göteborg och har 23 stämmor.
Sakristian, öster om doprummet, har parkettgolv, vitputsade väggar samt fönster med blyinfattat glas, delvis målade. Utmed en av väggarna finns väggfasta skåp för textilier med blyinfattat glas i dörrarna, varav några är målade av konstnären Armand Rossander. Det rustika altaret av trä, med kors och ljusstakar av kristall, har tidigare stått i Essingesalen. För övrigt står här bord och stolar av mörkt trä, varav två karmstolar, alla med svarvade ben.

Övriga inventarier
Kyrkans nattvardssilver med kubistiska och geometriska former är utformat av silversmeden Wiwen Nilsson. Altarets och predikstolens textilier är tillverkade av Libraria och formgivna av konstnärinnan Anna-Lisa Odelqvist-Kruse. I kyrkan finns två änglar av trä, troligen från 1700-talets början. Änglarna, de gamla möbler som står i sakristian och kyrkvärdsrummet intill samt en målning (spanskt 1600-tal) har inköpts av kyrkvärden Bertil Holmberg som skänkt dem till församlingen. I sakristian står ett ålderdomligt processionskrucifix av metall. De tre kyrkklockorna i klocktornet är gjutna av Bergholtz Klockgjuteri i Sigtuna.