Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM DJURGÅRDSKYRKAN 1 - husnr 1, DJURGÅRDSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

DJURGÅRDSKYRKAN (akt.)
2005-05-31
Interiörbeskrivning
Innanför huvudentrén i sydost ligger ett förrum/vapenhus med väggar målade i ljusgult, linoleumgolv, vitmålad pärlspåntpanel i taket och gråmålade fyllningsdörrar. I ytterväggen är den brädfodrade timmerkonstruktionen frilagd. Via ytterligare en passage nås från sydväst genom höga pardörrar kyrkorummet, som är färgsatt helt i grått och vitt. Väggarna har en hög bröstpanel målad i grått med vitmålade väggar däröver. Det platta taket är vitmålat med gråmålade balkar, vilket bildar ett rutverk. Fyra smäckra gjutjärnskolonner skapar en längdriktning i rummet med en mittgång mot altaret i sydost. Golvet är lagt av smala brädor, laserade i ljust grått. Långsidornas väggar har småspröjsade träfönster med klarglas. Mot rummets vägg i sydost finns en altarpredikstol, också målad i ljusgrått. En oljemålning av prins Eugen, Den signande solen, fungerar som altartavla. Altarringen har smäckra balusterdockor och ett knäfall klätt med röd sammet. I norra delen av kyrkorummet står på ett podium en mindre orgel i ek, sidoplacerad mot öster. Orgeln har nio stämmor, tillverkad av Åkerman & Lund 1958. Podiets barriär har balusterdockor som altarringens men något kraftigare. Några av de äldre kyrkbänkarna står längs långsidornas väggar. I övrigt är den ursprungliga bänkinredningen ersatt av sekundära stolar av bok med flätad sits, grupperade på ömse sidor om mittgången, snett vända mot altaret. Ljuskronorna är sekundära. Längst fram, till vänster om altaret, står ett svart piano. Till höger om altaret är dopfunten i marmoreringsmålat trä placerad. Genom pardörrarna till vänster om altaret nås sakristian vars väggar, tak och snickerier är målade i grått. Kakelugnen med dekor i form av palmettblad är sannolikt från byggnadstiden.

Kyrkorummet kan även nås från nordväst genom en liten passage med lackat trägolv, gråmålat tak och dito väggar. Ytterväggen redovisar här den brädfodrade timmerkonstruktionen. Pardörrar likt de övriga leder in i kyrkorummet.

Inventarier
Nattvardssilvret, kalk och patén, är från 1772 och signerat Åkerman. Det har tidigare tillhört Hedvig Eleonora kyrka. Dopskålen är ursprungligen en vandringspokal skänkt av DIF (Djurgårdens IdrottsFörening) till församlingen vid sitt 50-årsjubileum 1941. Arkitekten Knut Nordenskjöld ritade dopfuntens marmoreringsmålade fot. Mitt i kyrkorummet hänger ett votivskepp, sannolikt från mitten av 1900-talet. På östra väggen finns en glasmålning med motivet Bergspredikan av konstnären Einar Forseth. I kyrkorummet finns också en målning med motivet Madonnan och Jesusbarnet, som fungerade som altartavla fram tills 1943 då kyrkan fick sin nuvarande altartavla, en donation av prins Eugen. I passagen in till kyrkan hänger en dopduk från 1800-talets första decennier. Flera av kyrkans mässhakar är tillverkade hos Licium på 1950-talet.

Övriga församlingslokaler
Från kyrkans förrum i sydost leder en trätrappa upp till övervåningen som nyttjas för olika typer av församlingsverksamhet. Rummen har lister, paneler och fyllningsdörrar från 1800-talet och bräd- eller linoleumgolv. Väggarna är vävspända eller tapetserade och samtliga rum har kakelugnar. Den f d uthusbyggnaden i sydväst har byggts om till arbetsrum för vaktmästare, textilförvaring, wc m m.