Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ROBERTSFORS KYRKOGÅRDEN 1 - husnr 1A, ROBERTSFORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Robertsfors kyrka (akt.), ROBERTSFORS KYRKA (akt.)
2011-09
Interiörbeskrivning
Genom den nya ingången i församlingsdelen kommer man in i vapenhuset bakifrån istället för från sidan. Mittemot den gamla entrén finns en likadan dubbeldörr som leder till toalett och läktartrappa. Med väggar och golv av brunrött tegel, mörkt laserade och uppglasade trädörrar samt svarta smidesarmaturer, utgör det relativt mörka vapenhuset en kontrast mot det ljusa och höga kyrkorummet. Kyrksalen är enskeppig med ett smalare korparti i öster, och ingång till sakristian från korets södra sida. Taket är tunnvälvt och klätt med en träpanel som är tunt laserad i vitt. De putsade och vitmålade väggarna kragas mellan fönstren ut till kraftiga pelare som bär takvalvets horisontella sidor. Golvet är lagt med brunrött tegel i mittgången och i koret. Under bänkarna ligger det en gulbeige plastmatta över det spontade trägolvet. Bänkinredningen är öppen och målad med en tunn ljusgrön lasyr. De rektangulära bänkgavlarna har en mycket enkel utformning, med laserade lila speglar av plywood.
Koret ligger två trappsteg upp. Altarringen är halvoval och genombruten av ljusgrå stolpar som bär upp en överliggare. Den är liksom knäfallet klädd med lejongult ylletyg. Altaret är placerat mot väggen. Ovanför det finns det målade korfönstret som utgör kyrkorummets dominerande blickfång. Det är komponerat av konstnären Bo Beskow och var en gåva till kyrkan från stiftelsen Seth Kempes minne. Blått är en av de dominerande färgerna i målningen, som föreställer Livets träd och återger scener ur Jesu liv, från bebådelsen till korsfästelsen. På sidan av korväggarna finns små nischer för strålkastarbelysning, vilket är en särskilt finess som gör att de inte syns så mycket från långhuset och att väggarna därmed kan hållas renare från installationer. En annan ovanlig detalj är den lilla nisch med inmurad cuppa som finns på vänstra (nordöstra) korväggen. Denna anspråkslösa men väggfasta dopplats kan möjligen ses som en reminiscens av 1920- och 30-talens så vanliga dopkapell, som var ett sätt att fysiskt i kyrkorummet manifestera dopet som ett viktigt sakrament.

Den femsidiga predikstolen är placerad nedanför koret till höger. Foten är uppmurad av tegel medan korgen är gjord av plywood, försedd med speglar och målad i lilablå färg. Ljudtaket är femkantigt och platt. Orgelläktaren utgör övervåning över vapenhuset och skjuter därför inte alls ut i kyrkorummet. Barriären är genombruten med stolpar och överliggare i blågrått och mässingsförhöjning. Orgeln är hög och rektangulär med vinklad överdel. Den är tillverkad av Grönlunds 1960. Ljuskronorna i mässing har en konkav form och påminner en del om sädeskärvar. I församlingssalen är fem spetsbågiga glasmålningar inkorporerade i de vanliga fönstren. De föreställer bl.a. evangelisterna och kommer från 1889 års brukskyrka. Många av kyrkans textilier skapades av Anna-Lisa Odelqvist-Kruse, som var konstnärlig ledare vid Libraria och en av Sveriges mest betydelsefulla textilkonstnärer under 1900-talet.

Även interiören har genomgått relativt få förändringar sedan byggnadstiden, men i likhet med exteriören är de förändringar som gjorts till nackdel för kyrkans autenticitet. En ny dopfunt, bokbord och ambo tillkom under 1970-talet. Under 1980-talet gjordes ett räcke av stålrör till kortrappan, som vid restaureringen 1996 byttes ut till ett svart smidesräcke. Samtidigt togs de främsta bänkraderna bort för att rymma en körplats och kisthiss. Där bänkarna plockades bort lades en orangebrun linoleummatta in. Väggarna målades om med kc-färg (vissa väggar med latexfärg) och fönstren med alkydoljefärg. Ny armatur i form av åtta stycken vägglampetter tillkom, utformade efter modell i Fredriksfors gravkapell. Även spotlights och ljudanläggning byttes. De framstår idag som väl klumpiga. År 2008–2009 genomfördes konvertering av uppvärmningen från direktverkande el till vattenburen värme, kopplat till fjärrvärmesystemet.