Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKELLEFTEÅ BYGDSILJUM 33:1 - husnr 1, BYGDSILJUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Bygdsiljums kyrka (akt.), BYGDSILJUMS KYRKA (akt.)
2011-09
Interiörbeskrivning
Kyrkans huvudingång finns vid det utskjutande vapenhuset/vindfånget, men till vardags används huvudsakligen den mindre entrédörren i förbindelsegången mellan klockstapel och långhus. Klockstapeln inrymmer toalett och den sydvästra delen av långhuset in-rymmer kapprum med trappa till läktaren, samlingssal och kök. Kyrksalen är enskeppig med smalare och lägre korparti i nordost. Koröppningen markeras med en bred brungul list och flankeras av sakristia till vänster och pannrum till höger. Taket är tunnvälvt och klätt med svagt laserad slätspontad träpanel. Väggarna i kyrksalen och koret täcks av träfiberskivor med vävbeklädnad, målad med vit akrylatfärg. Golvet utgörs av klar-lackade och spontade furubräder i långhuset, brun nålfiltsmatta i koret och linoleummatta i kök, kapprum och toalett.

Den öppna bänkinredningen har låga rektangulära gavlar och är behandlad med en tunn lasyr. Altarringen är tresidig och mycket enkelt utformad, med profilsågade stolpar av naturfärgad furu och överliggare och knäfall täckta av ljusbrunt skinn. Altartavlan utgörs av en triptyk som är målad av konstnärinnan Gerda Höglund. Den föreställer ”Jesus kallar lärjungar”, och går i dova främst blå och gröna färger. Predikstolskorgen sitter i hörnet mellan ytterväggen och sakristian och angörs genom en rundbågad öppning i sakristieväggen. Den har en konkav form med insvängd underdel och är målad med en svag beigerosa marmorering. Ljudtaket är platt, kvadratiskt och försett med tandsnittsfris och krönande kors. Läktaren skjuter ut likt en balkong från sydvästra väggen. Barriären är utformad med stående rektangulära speglar och behandlad med en tunn pigmenterad oljebets.

Även interiören har genomgått mycket stora förändringar sedan byggnadstiden. Ursprungligen täcktes kyrkorummet av ett tredingstak. Taket och väggarna var klädda med pärlspont- eller fasspontpanel. Taket var relativt ljust medan väggarna var mörka och hade en boaseringslist. Korväggen nådde bara upp till takfoten och var försedd med två ingångsdörrar till sakristia respektive trapphall. Ovan sakristian och trapphallen fanns en läktare. Altaruppsatsen var gestaltad som en skärmvägg med spetsbågade nischer, som sköt upp ovanför läktaren. Altarringen var halvrund och hade tät barriär med infällda speglar. Predikstolen var försedd med en trapp ner till kyrkorummet. Bänkarna hade smala rektangulära gavlar med frästa lodräta spår i. Inredningen hade liksom väggarna en mörk färgsättning. Golvet var ljust och troligen obehandlat.

I samband med de stora yttre förändringarna 1952 var förändringarna i kyrkans inre ännu mer genomgripande. Kyrkorummet blev nu tunnvälvt och väggarna kläddes med ljusa träfiberskivor. Läktaren ovan sakristia och trapphall revs. En ny korvägg byggdes med inskjutet kor. En ny läktarbarriär och en ny altarring skapades, med likstämmig utformning. Ljuskronorna och lampetterna i kyrkorummet tillkom också. De har en modernistisk utformning i tennplåt och sägs vara skänkta från Sankt Örjans kyrka i Skelleftehamn. Ytterliggare en större restaurering skedde 1961, sedan kyrkan övergått i Burträsk församlings ägo. Nu sänktes läktaren, och barriären fick återigen en ny utformning. Altarringen byttes, och golvet lades om, slipades och lackades. Uppvärm-ningen förändrades till vattenburen oljeeldning, med pannrum till höger om koret och radiatorer placerade under fönstren. I samband med det togs den stora vedkaminen vid läktaren bort från kyrkorummet. Nu inreddes också toalett. Köket och samlingssalen fick ny inredning, och den senare skiljdes från kyrkorummet med en vikvägg. Den nuvarande bänkinredningen tillkom 1967, altarringen 1971 och läktarbarriären 1972. Troligen är även altarbordet och listen runt koröppningen från början av 1970-talet. Väggarna kläddes med glasfiberväv som rollades med akrylatfärg. År 1974 skedde större förändringar i samlingssal, kapprum och utrymmet vid sidoentrén, med nya ytskikt på väggarna, kork-o-plast på golven i sidoentré och kapprum, nya kapphyllor och nya dörrblad i lilla salen. Vikväggen mot kyrksalen ersattes av en skjutdörr. Den nuvarande Grönlundorgeln är från 1979. Rundfönstret med glasmålningar av Stig Carlsson, Nyhamnsläge, tillkom 1988 i koret som en gåva av Martinsons. Under 1980- eller 1990-talet har också två bänkrader på vardera sidan gången tagits bort längst fram i kyrkorummet, för att skapa utrymmen för kören. Ambo, ljusbärare, instrument och viss konstnärlig utsmyckning har också tillkommit. Sedan 2008 värms kyrkan med vattenburen bergvärme.