Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKELLEFTEÅ LÖVÅNGERS PRÄSTBORD 9:75 - husnr 1, LÖVÅNGERS KYRKA (SANKTA ANNA KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

Lövångers kyrka (akt.), LÖVÅNGERS KYRKA (SANKTA ANNA KYRKA) (akt.)
2010-06
Interiörbeskrivning
Pardörren i väster leder genom glasade vindfångsdörrar till vapenhuset under läktaren. Mot söder finns en brudkammare som iordningställts 1955 och mot norr under läktar-trappen finns ett förråd. Kyrksalen är enskeppig med rakt korparti i öster. Kyrkorummet täcks av tre lika stora stjärnvalv (ribbvalv) av tegel, vilande på kraftiga pelare. De två östligaste valven med Sturestjärna i mittravén och Helsingtunastjärna i kortravén är medeltida. Det gamla vapenhuset (lillkyrkan) täcks av ett tunnvalv av sten och den norra läktaren i koret är täckt av två ribblösa kryssvalv. Sakristians tak är plant. Väggar och valv är slätputsade och kalkfärgade i vitt. Äldre kalkmålningar syns ej, men lär skall finnas under senare putslager, dels över ingången till det gamla vapenhuset, dels i de två östligaste valven. Kalkstensgolv är lagt i mittgången och i koret. I korgolvet finns även fyra gravhällar från 1600- och 1700-talet efter kyrkoherdarna Gestricius, Steccenius, Eurenius och bonden Pehr Andersson från Avan. Spontat trägolv är lagt under bänkkvarteren. Taket under läktaren är reveterat och målat med vit kalkfärg. Bänkinredningen är öppen och målad i gröna nyanser. De rektangulära gavlarna är marmorerade. Bänkarna är gamla, men har byggts om flera gånger. Altarringen i blågrått är halvcirkelformad och tät, med marmorerade rödbruna speglar och grönt tyg på knäfall och överliggare. Korfönstret i jugendstil utgör blickfång och är tidstypiskt för det tidiga 1900-talet. Framför altaret står ett 160 cm högt olivgrönt krucifix, vilande på en predella. På korset sitter en av församlingens unika inventarier, en medeltida Kristusfigur tillverkad i Kräkånger, nuvarande Lövsele. På väggarna i koret finns ytterligare ett antal träskulpturer från medeltid, bl.a. Lövångermadonnan från 1300-talet.

Predikstolen är ett tidigt 1600-talsarbete av en träsnidare i Bergslagen, men inköptes och skänktes till församlingen på 1750-talet. Korgen är sjusidig med svarvade kolonetter i korintisk ordning. Däremellan sitter spegelnischer med plattskurna sniderier. Gördellist och överliggare är utformad med äggstavs- och tandsnittsfris. Trappbarriären mot söderväggen är gestaltad med rombiska speglar samt längst ned, rektangulära speglar med målade porträtt av Martin Luther och Philip Melanchton. Ljudtaket är sexsidigt och rikligt utsirat med bland annat små volutformade gavlar samt spiror. Korgen har en rundad avslutning med knopp nedåt (ej originalutförande). Predikstolen är polykrom med starka färger i blått, rött och grönt m.fl. färger samt förgyllda detaljer. Orgelläktaren i väster är rak med liggande speglar och genomskärs i mitten av orgelverkets ryggpositiv. Läktaren bärs upp av kolonner i toskansk stil. Barriären är ådringsmålad i gröna och brungula toner. Orgelfasaden är hög, rektangulär och har en spetsig gavelform med fall mot de lägre flankerande pipskåpen. Den är målad i tunn gröngrå lasyr. Korläktarens barriär mot söder är gestaltad på samma vis och med samma färgsättning som orgelläktaren.

Kyrkans många renoveringar och ändringar har påverkat interiören och gör den till vad vi ser idag. Flera arbeten har föranletts av att kyrkan varit för trång. Det västligaste valvet tillbyggdes av Vebomarksbor av den anledningen åren 1649−1651. Även sakristian av sten ersatte den tidigare timrade under 1600-talet. Ett sekel senare byggdes läktare från vilken de bärande kolonnerna fortfarande finns kvar. Andra bestående 1700-talsändringar är att minst tre fönsterarbeten, till större och fler fönster, genomfördes. Predikstolen som inköptes 1750 (men är från tidigt 1600-tal) är också kvar, likaså kan delar av bänkarna härröra från 1700-talet. 1800-talets ändringar i form av en ny läktare mot söder 1843, med en ny orgel 1865 finns ej kvar eftersom de hunnit ändras igen. Även 1800-talets vitmålning av fast inredning har återställts. Stora delar av 1909 års restaurering och tillbyggnad finns däremot kvar. Efter arkitekten Fredrik Falkenbergs ritningar tillverkades korfönstret, predellan och korset som Kristusbilden från Kräkånger sitter på. Tunnvalvet av sten slogs över det gamla vapenhuset, vilket ersatte ett äldre tunnvalv av trä. Ett fönster på vapenhusets östra sida gjordes till reservingång. Sakristian breddades och fick pannrum och påbyggdes på höjden så att den kryssvälvda rumsbildningen med sidoläktare tillkom. Nuvarande kalkstensgolv i kor och i gångar lades liksom trägolvet under bänkarna. Södra läktaren revs och predikstolen flyttades mot söder, p.g.a. den nya läktarbyggnaden i norr. Den norra läktartrappan ritad av Falkenberg, samt vindfång och vindfångsdörrar finns också kvar.

Ytterliggare en restaurering åren 1934−1937 har satt spår. Efter program av arkitekt Birger Dahlberg, Skellefteå, gjordes golvarbeten och en ny barriär till korläktaren. Ny dopfunt av Ignaberga-sten tillkom, ritad av David Wretling, Umeå. Väggarna i kyrkan kalkfärgades och inga försök gjordes att ta fram tidigare konstaterat äldre kalkmåleriet i valv samt på södra väggen över ingången till gamla vapenhuset. Ommålning av den fasta inredningen skedde också. På predikstolen hittades spår av äldre färglager och med stöd av dessa målades den om. Åren 1954−1955 inreddes brudkammare och toalett, vilket innebar att södra läktartrappan togs bort. Åren 1964−1965 flyttades läktar-barriären i väster bakom valvpelarna där den fortfarande är.

Vid en mindre restaurering 1969, efter program av Bo Tjärnström, Skellefteå, målades bänkarna och altarringen. Ett skyddsräcke av trä sattes på orgelläktaren och golvet i kyrksalen slipades och plastlackades. Heltäckningsmattor lades innanför altarringen samt uppe på orgelläktaren. Under 1980-talet anskaffades en kororgel, vars fasad placerades bakom korläktarens barriär, och två bänkrader togs bort för att ge kören ökad plats i koret. Samtidigt tillkom lilla altaret i den s.k. lillkyrkan.