Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKELLEFTEÅ JÖRN 4:2 - husnr 1, ÖSTERJÖRNS KYRKA (JÖRNS GAMLA KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

Österjörns kyrka (akt.), ÖSTERJÖRNS KYRKA (JÖRNS GAMLA KYRKA) (akt.)
Interiörbeskrivning
Huvudingången är placerad i vapenhuset i väster. Kyrksalen är korsformad och koret upptar hela den östra korsarmen. De öppna bänkkvarteren upptar i stort sett hela kyrkorummet, med mittgångar som ger en tydlig markering av korsmitten. Interiören är huvudsakligen nyklassicistisk. Såväl väggarna som det tunnvälvda taket är målade i vitgrå ton, medan det korsformade listverket vid valvhjässan är något mörkare grå. Runt hela kyrkorummet löper en valvlist med målat äggstavsmotiv, som är en rekonstruktion av den ursprungliga målningen. Hela kyrkan har fernissade furugolv. Läktaren i väster bärs upp av sex kolonner. Läktarbarriären har en rak front och är insvängd på sidorna, samt färgsatt i vitt, gråvitt och inslag av guld. I hörnen mellan korsarmarna finns vita kolossalpilastrar och altaruppsatsen i östra korsarmen utgörs (sedan 1914) av ett triumfbågemotiv. Även predikstolen har en lätt och nyklassicistisk karaktär. Altar-prydnaden i form av ett brunmålat kors med törnekrona och vit svepeduk i trä snidades av församlingens förste präst, Johan Westerberg. Han målade också det ursprungliga äggstavsbandet längs taklisten. Kvar från byggnadstiden är således delar av den fasta inredningen bevarad: hörnpilastrarna, läktarbarriären, predikstolen, altarringen och altarprydnaden (de två senare dock i annat läge än ursprungligen).

De största förändringarna invändigt skedde, precis som utvändigt, i samband med restaureringen 1913–14, när altaret flyttades och kyrkorummets riktning ändrades. Kvarvarande inslag i kyrkorummet från denna restaurering är den öst-västliga orienteringen, altaruppsatsen, altarbordet, innerpanelen, bänkarna, dörr- och fönsterfoder, samt vissa av ljuskronorna. Ytterligare en stor restaurering genomfördes 1955–56. Från den tiden är bl.a. bänkgavlarnas nuvarande utformning, den elektriska uppvärmningen, vindfången i norra och södra korsarmarna, den nya läktarorgeln samt den invändiga färgsättningen och målningsskikten. Restaureringen avsåg att återskapa en mer stilren interiör och den gamla färgsättningen återställdes delvis.

I samband med att den nya läktarorgeln tillkom hamnade den gamla orgeln från 1857 i södra korsarmen. Den byggdes av bonden Olof Andersson Alarm från Bjurträsk och bekostades genom en insamling bland församlingens ungdomar. Enligt en muntlig tradition ska han i sin ungdom ha varit lärling hos den framstående orgelbyggaren Pehr Zacharias Strand och biträtt honom vid orgelbygget 1839 i Burträsk kyrka (senare flyttad till Kalvträsk kyrka). Olof Andersson Alarm byggde sammanlagt fyra kyrkorglar; för Norsjö, Malå, Österjörns och Vindelns kyrkor, men detta är den enda som bevarats. Till skillnad från andra samtida orglar i trakten innehåller inte fasaden några blindpipor utan alla pipor är ljudande. Eftersom den gamla orgeln är byggd helt i trä klarar den temperaturskillnader och kallställning bättre än den nyare läktarorgeln med tennpipor och därför har församlingen önskemål om att i framtiden kunna renovera den gamla orgeln till spelbart skick och flytta tillbaka den till läktaren igen.