Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅSELE VISKA 1:115 - husnr 1, FREDRIKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Fredrika kyrka (akt.), FREDRIKA KYRKA (akt.)
2010-09
Interiörbeskrivning
Vapenhuset nås genom tornet i väster. Vapenhusväggarna har liggande gråmålade panel och fernissat brädgolv. I nordväst finns en rak trappa med glest träräcke av sobert trettiotalssnitt. På motsvarande sida mot söder togs trappan bort vid 1930-talets renovering och där inryms toalett. Balansdörrarna mot kyrkorummet är glasade med vågiga ogenomsiktliga gjutglas. Den breda dörrsmygen är liksom fodret med välvd inskriptionsyta grönbrunådrad. Med skrivstil har bibelversen ”Bevara din fot då du går till Guds hus och kom till att höra” från Predikaren skrivits.
Kyrkorummet är enskeppigt med smalare korparti i öster. Bänkarna är slutna och indelade i två kvarter med mittgång. Ursprungligen var korväggen hel mot kyrko-rummet, med en bakomliggande sakristia. Kyrkan hade ursprungligen altarpredikstol, snidad av prästen Jonas Ångman omkring 1800, mitt på korväggen med uppgång från sakristian. År 1877 uppfördes läktaren, som är indragen i mitten och utskjutande på sidorna och vilar på två rader om vardera fyra kolonner. Vid samma tillfälle vitlimmades kyrkorummets väggar och tak.

Genom medverkan av arkitekt Sven Henrik Wranér 1931, förvandlades sakristian till kor och öppningen mot kyrkorummet togs upp. En ny sakristia tillbyggdes i anslutning till koret i nordost. Den ursprungliga altarpredikstolen flyttades då till kyrkorummets nordöstra hörn. Den nuvarande täta sjusidiga altarringen och altartavlan av David Wretling tillkom samtidigt. Läktarens mittsektion byggdes ut för att rymma en ny orgel och den sydöstra läktartrappan togs bort. Dessutom tillkom flera dörrar och andra inredningsdetaljer i 1930-talsanda.

Väggarna i kyrksalen täcks, liksom i vapenhuset, av slät liggande panel. Här är den dock målad med synlig penselföring i en matt benvit nyans. Bröstningen upp till fönstren är målade i ockragult. Den smala valvlisten är marmorerad i grått. På den östra gavelväggen finns framtagna rester av ett figurmåleri utfört av den jämtländske målarmästaren Asplund från Ström, 1797. Det föreställer ett klassiskt arkitekturmotiv med kolonner och änglar/putti som bär en inramande drapering med fransar. Dess nedre partier förstördes då väggen genombröts 1931. Innertaket är av vitmålad brädpanel, välvt på sidorna men plant i mitten. Det lägre koret avgränsas mot kyrkorummet av en svagt välvt profilerad omfattning. Väggarna i koret täcks av vitmålad liggande panel och rummet är tunnvälvt, utan avgränsande listverk mellan väggar och valv. Den fasta bänkinredningen är i stort sett ursprunglig, men den äldsta pärlgrå kulören har ändrats ett par gånger och är numera invändigt temperamålad i gul strålasyr och utvändigt i gråblå och gröna nyanser. Stänkmålning finns på speglar och överliggare medan listen mot golvstocken har en fri marmorering. Interiören har målats om flera gånger. Vid den senaste stora restaureringen 19651966, återknöt man till den ljusa färgsättning som kyrkorummet hade haft åtminstone sedan 1877 och korväggens figurmåleri togs fram på nytt. I vapenhuset anordnades en toalett. I slutet av 1980-talet togs några bänkar bort i bakre delen av kyrkorummet.