Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SUNNE ÄMTERVIKS PRÄSTBOL 3:42 - husnr 1, ÖSTRA ÄMTERVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA ÄMTERVIKS KYRKA (akt.)
2004-08-26
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Ett rektangulärt långhus täckt av ett tunnvalv av trä med profilerad taklist. Ett förhöjt kor i söder har ett korarrangemang med ett kors med svepning och en kororgel i nyklassicistisk stil. Predikstol och altaruppsats från 1850-talet i nyklassisistisk stil.

KYRKORUM - med mitt- och sidogångar har golv av mönsterlagt tegel. Golvlist av trä är gråmålad. De putsade väggarna är avfärgade i gult och avslutas upptill med en profilerad taklist målad i blått. Rummet är täckt av ett flackt trätunnvalv med ljust målad slätpanel. Mitt i taket finns takrosetter med blå platta och rödbrun stiliserad blomma. Tre stycken ljust målade dragstag. Infällda spottar, 5 på varje sida. Spottar hänger också på det främre dragstaget. Rundbågade FÖNSTER av trä är gråmålade. De är spröjsade och upptill försedda med snedspröjs. I långhuset finns 6 stycken, under läktarunderbyggnaden två och i torndelen två stycken fönster. De två senare utan innanfönster. Öppna BÄNKAR, sammanlagt 36 stycken, är fördelade på fyra bänkkvarter med bänkskrank mot kor, vapenhus och korsgångar. Bänkarna har grålaserade rektangulära gavlar som mot mittgång är försedda med marmorerade speglar i orange-rosa och orange listverk. Gavlarna är strålaserade i gråorange, överliggare i grågrönt. Dubbla psalmbokshyllor finns, men inte fotbräda. Alla bänkar är försedda med lösa blå dynor och bänkvärmare. MITTGÅNGSMATTA av sisal.
KORET, har ett golv som är förhöjt ett steg. Det är lagt med rött tegel och troligen förstorat. Väggarna är putsade och det täcks av ett putsat hjälmvalv. Här finns fyra fönster, varav två i den rundade delen och två är de första i långhuset. Altarväggen är uppdelad i två våningar där ALTARPRYDNADEN i form av ett förgyllt kors med en svepning av vitt linnetyg mot en blåmålad bakgrund finns på den nedre delen. Den övre delen utgörs av en kororgel. På var sida om detta finns kolonner med joniska kapitäl som bär upp en arkitrav. Utanför detta finns på var sida en dörr omgiven pilastrar med marmoreringar i rosa och grått. Dörrarna är vita med speglar och har rundbågiga överstycken försedda med en förgylld snäcka. Här finns förvaringsskåp, nedgång till en äldre sakristia och uppgång till kororgeln. Ovanpå altarprydnaden finns en KORORGEL. Dess nyklassicistiska orgelfasad är sammanbyggd med läktarskranket. Färgen är gräddvit och försedd med förgyllningar. Mitt på altararrangemanget finns ett förgyllt krucifix. ALTARRINGEN ansluter mot altarväggen och ingång till den sker genom de två vita dörrarna på var sida om uppsatsen. Dess form är rektangulär med rundade, infasade hörn och den är försedd med marmorerade fyllningar i rosa och grått och grått ramverk. Överliggare och knäfall är stoppade och klädd med grått tyg. Innanför altarringen är golvet lagt med breda plankor. Ett steg upp till det vitmålade ALTARET av trä med spegelfyllningar är tillverkat 1847- 48 och målat i gräddgult med förgyllningar. KORMATTA i röllakansteknik, tillverkad av ateljé Tre Bäckar 1984. DOPPLATS i korets högra del med en stor DOPFUNT av sten tillverkad i Sunne 1948, och kandelabrar av Mats i Taserud. Två TIDIGARE ALTARTAVLOR hänger på var sida om koret, på respektive långhusvägg. På den västra sidan hänger "Jesus på korset", målad av konstnären Paul Piltz, vilken har anknytning till trakten. Målningen, som skänktes till kyrkan av författarinnan Selma Lagerlöf, satt som altarmålning 1920-1948. På den andra sidan hänger en målning av konstnären Bo Sonnsjö. Denna målning hängde som altartavla mellan åren 1977-1984.
PREDIKSTOL i nyklassicistisk stil på långhusets östra vägg är tillverkad av snickaren O Olsson 1848. Den åttkantiga korgen är försedd med speglar dekorerade med förgyllda bladornament med bland annat symbolerna för tro, hopp och kärlek. Även den raka, inklädda trappan är försedd med speglar och bladornamentik. En åttkantig baldakin hänger på väggen ovanför predikstolen. På undersidan finns en målning med tre ansikten. Väggen mellan predikstol och baldakin är motivmålad.
Den gamla SAKRISTIAN ligger fem trappsteg under korgolvet. Golv lagt med sisalmatta, väggar av puts och ett rundat, vitmålat trätak. Rektangulärt fönster med järngaller mot söder och rektangulär dörr mot öster. En kakelugn har funnits men den är borttagen. Rektangulär dörr med utanpåliggande speglar och kammarlås.
LÄKTARE i norr bärs upp av tre par marmorerade pelare varav två par finns i kyrkorummet, de andra finns i läktarunderbyggnaden. Den raka läktarbarriären har gråmålade fyllningar med blå lister. Mellan dessa finns rosagrå kanelyrförsedda plintar. Överliggare i mörkare blått. Förhöjning med svart smidesräcke. Undertill finns en tandsnittslist. Läktargolvet är lagt med sisalmatta. På den östra sidan finns bänkarna kvar, men några är bortplockade på västra sidan. ORGEL byggd av Zetterqvist år 1909 har 12 stämmor. ORGELFASAD i nyklassicistisk stil är målad i gulgrått och försedd med förgyllningar.
LÄKTARUNDERBYGGNAD har mot öster en vägg av spontade brädor i gulbeige. Bakom denna finns den nuvarande sakristian. Mot väster finns kapprum och WC, barnhörna och städutrymme. Golvet är lagt med tegel, mellanväggar av spontade brädor och ytterväggar är putsade och avfärgade i vitt. Det plana taket är lagt med laserat trä. Mot kyrkorummet finns glasade och spegelförsedda dörrar, ljusgula med ljusblå fyllningar. Här finns pelare som håller läktaren. De har en ca 1 meter hög bas som är grönmarmorerad, skaftet har en marmorering i rosa-orange. SAKRISTIA med glasmosaik i fönstret. Med motiv från Mt 13: Himmelriket är som ett senapskorn&." skapad av Inga-Lena Klenell 1983. DOPFUNT i sakristian av Inga-Lena Klenell.
VAPENHUS i tornets nedre del har golv med mönsterlagt rött tegel, putsade väggar avfärgade i gulvitt och platt tak med vitmålade brädor. Fönster enkla gråmålade fönster mot öster och väster. Rundbågeformad port av trä, med gammalt lås. Trappa mot öster med helvägg mot vapenhuset och lackat spjälstaket mot fönstret. Mot kyrkorummet en rektangulär pardörr med spegelfyllningar och ett övre glasat parti. Ramverket är strålaserat i gult och fyllningar och lister är målade i ljust blått.
ÖVRIGA INVENTARIER
"Farbror Eberhards koffert" står i en glasmonter i norra delen av kyrkan. Den har inläggningar av pärlemor och färggranna stenar. Den deponerades i kyrkan av Andreas Lidback och omtalas av författarinnan Selma Lagerlöf. Den har öppnats två gånger; år 1900 och år 2000.
Lampetter och kronor av mässing tillverkade 1948 av firma Holmström, Arvika.
IKONER två stycken på västra korväggen är tillverkade av Carin Röjder och föreställer Kristi Himmelsfärd och Jesu födelse. Dessutom finns ett antal ikoner av samma konstnär på den östra långhusväggen.
KLOCKOR- Lillklockan är från 1782. Storklocka från 1807 står: "Till Guds ära och Ö Ämterviks församlings tjenst, då doktor Ad Fr Kjellin var prost och kyrkoherde, Jan Ågren komminister, Lars Olsson klockare, blev denna klocka genom Hr Claes Myrins föransultande gjuten i Stockholm av Gerhard Horner 1807",I menniska! Än Du manas att höra Herrens bud. Kom låt ditt hjerta dansas att troget dyrka Gud. Än livets brunn du finner, tag nådens tillbudan, snart lifvets dag försvinner. Du sen ej l..y..da..s kan."