Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSTAD RUD 2:5 - husnr 9002, KORSETS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

KORSETS KAPELL (akt.)
2005-05-16
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Korsets kapell är placerat i byggnadskomplexets västra del och utgörs av ett rektangulärt rum med kor i norr och ett lägre sidoskepp i väster. Koret, som belyses genom en hög glasad vägg i väster, har samma golvnivå som övriga kapellet. Sidoskeppet i väster har lägre takhöjd och västra väggen är helt glasad. Ett fönsterband löper även utmed den övre delen i kyrkorummets bakre vägg.
Golvet är belagt med räfflad kalksten, lagd i mönster. Väggarna är gråmålade och taket klätt med grå akustikplattor som bildar ett grafiskt mönster. Dörrarna till kyrkorummet är utförda i ekfanér och har kvadratiska handtag. Huvudentrén till kyrkorummet sker i söder vid den bakre väggen. I öst finns sakristia och orgelläktare.
Altarväggen pryds av ett större kors utformat av konstnären Torolf Engström. Materialen som han använt är försilvrat trä som bildar formen av ett grekiskt kors omgiven av en gloria av genomsiktlig plast. Altare är gjutet i betong och vitmålat med terazzoinslag i bordsskivan. Altarbrun är komponerad av textilkonstnärinnan Anna-Lisa Odelqvist-Kruuse 1968. Kormattan som är utförd av textilkonstnärinnan Ethel Halvarsson läggs ut i kapellet vid de tillfällen det inte används för begravning. I koret finns även en dopfunt i massiv ek med dopskål i glas och psalmnummertavla av plast med siffror i metall.
Predikstolen/ambon i ek med kläde komponerat av Anna-Lisa Odelqvist-Kruuse är placerad i sidoskeppet. Kyrkorummet är möblerat med kopplade, lösa stolar i ekfanér med röd klädsel. Stolarna är placerade i tre kvarter. I sidoskeppet i väst står stolarna vinklade in mot rummets mitt. En bred mittgång bildas mellan de två övriga stolskvarteren. Från kyrkorummets höga tak hänger 16 små, vita glasglober ner på var sida om mittgången. I sidoskeppets lägre tak finns infälld takarmatur. Orgelbarriären är utförd i ekfanér liksom orgelläktarens tak och väggar. Även orgeln är utförd i ek och tillverkad av Grönlunds orgelbyggeri 1970. På läktaren finns även ett digitalt piano.
I söder vid sidan om entrén finns ett väntrum med anslutande kapprum. Golvet är här belagt med slät kalksten och väntrummet har en glasad vägg mot väst. Den norra väggen pryds av en målning av konstnären Jerome Zetterquist, där Kristus välsignande lyfter sina händer mot det trägna arbetets människor. Målningen var tidigare placerad över kolumbariets altare i Uppståndelsens kapell. I väntrummet finns även en akvarell av Tor Hörlin, föreställande ett idéförslag till glasmålning för det runda fönstret i Uppståndelsens kapell.
Det rum som numera kallas Lilla kapellet fungerade ursprungligen som visningsrum och är placerat i byggnadens bottenvåning, i det sydvästra hörnet. Golvet är belagt med lackat tegel, i mönster. Rummet har en fondvägg i tegel med svarta fogar, i övrigt är väggarna vita. Utmed hela den södra väggen finns en hylla/ett altare av räfflad kalksten. Ovanför altaret finns ett väggfast krucifix och på altaret står ljusstakar i oljad ek. Taket är klätt med smala råplan som satts glest. Dörrarna mot entrén är utförda i lackad fura. Utmed västra väggens övre del finns ett horisontellt fönsterband. Rummet har möblerats med lösa stolar i ek, som placerats utmed väggarna. På väggarna är svarta vägglampetter fästade och i taket finns armaturer i glas och metall. I anslutande rum finns ett elpiano.