Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSTAD KYMMEN 2 - husnr 3

 Byggnad - Beskrivning

2005-04-28
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Kyrkorummet är rektangulärt till sin form med koret placerat i söder. Det är samma golvnivå i hela kyrkan. Kyrkorummet kan avdelas på mitten med en vikvägg så att ett mindre kyrkorum respektive en församlingssal bildas. Kyrkans tak är plant och ovanför altaret är en fönsterkupa placerad som ger koret extra ljus. I KORET vinklas väggarna in något och taket sluttar ned en aning.
Kyrkans golv är belagt med rektangulära röda klinkerplattor, som är lagda i rutmönster. Väggarna är klädda med liggande panel. Korväggen är vitlaserad medan övriga väggar obehandlade och har indelats i fält genom utanpåliggande vita reglar. I varje hörn av rummet finns spröjsade fönsterpartier utförda i trä och aluminium. Vid korhörnen är fönstren mer omfattande för att ljusinsläppet skall öka. En pelare bildas i varje hörn mellan fönstren. Den är klädd med vitlaserade, stående brädor. I den norra väggens övre del finns ett fönsterband. Kyrkorummets tak är klätt med obehandlad råplan, som satts med visst mellanrum. Takytan bryts upp av flera tvärgående, vita limträbalkar. Mot kyrktorget finns två pardörrar placerade som är klädda med furufanér. Samma typ av dörr finns i väster för direktkontakt ut.
Kyrkorummet är möblerat med lösa kopplade STOLAR i bok med sadelgjord. De är placerade i två kvarter så att en mittgång bildas. Kring ljusbäraren i det nordvästra hörnet av rummet har ett mindre antal stolar placerats för att bilda en andaktshörna. I taket hänger sex vita, moderna armaturer. Utmed långväggarna finns vita vägspottar fästade.
Kyrkans ALTARE är vänt mot söder vilket bryter mot den traditionellt liturgiskt viktiga öst-västliga riktningen, med kor och altare i öster. Altaret är, liksom PREDIKSTOL, DOPFUNT och PSALMNUMMERTAVLOR, utformade i lackad fura. Predikstol, dopfunt och psalmboksförvaring har placerats på hjul för att vara flyttbara. När dopfunten (med cuppa av mässing) inte används är den placerad utmed kyrkans norra vägg.
Ovanför altaret sitter en stor triptyk-ikon (tredelad altartavla) av Kjellaug Nordsjö. ALTARTAVLAN dominerar med sin storlek och färgsättning koret och består av flera mindre målningar. De föreställer kyrkans tre stora högtider, julen, påsken och pingsten, händelser från Jesu liv samt Mose och Elia från det gamla förbundet. I koret finns även en skulptur av Herman Reijers, föreställande Jesus på korset. Skulpturen är placerad på en piedestal med stensockel och klädd med vit träpanel av samma typ som korväggen. På den östra väggen är en piscina i mässing placerad. I kyrkans sydvästra hörn är ORGELN placerad tillsammans med en synt och en flygel. Den digitala orgeln av märket Johannus har en fasad av ekfanér.
Kyrkorummet är sammanbyggt med FÖRSAMLINGSHUSET och lokalerna omfattar sammanlagt 550 kvm. I anslutning till kyrkorummet ligger kyrktorg med cafeteria, kök och kapprum. I söder gränsar en korridor med kontor, grupprum och lekrum. Här finns även en separat entré. Golven är belagda med plastmattor. Väggen mot kyrkorummet har klätts med rött tegel medan väggarna i övrigt är klädda med vit väv och i taket finns vita, ljudabsorberande skivor. Närmast kyrksalen finns två takkupor som förser lokalen med dagsljus. Cafeterian är möblerad med enkla trämöbler och en träspaljé avdelar kapprummet. Här finns en skulptur av Herman Reijers. Kontoret närmast kyrkorummet fungerar också som sakristia och är möblerat med ett mindre altare samt textilskåp.