Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSTAD ORION 2 - husnr 2, NORRSTRANDSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

NORRSTRANDSKYRKAN (akt.)
2005-04-27
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - I byggnadskomplexets norra del ligger det salformade kyrkorummet med ett brant sadeltak, orgelläktare i väster och förhöjt kor i öster. Församlingssalen ligger i vinkel med kyrkorummet och kan förenas med kyrkan genom en vikvägg i anslutning till koret. Kyrkorummet har avdelat vapenhus i väster med trappa till läktaren för orgel och kör.

Kyrkorummet har ett oljebehandlat, rött tegelgolv. Väggar och tak är klädda med vitlaserad, smal, stående, ohyvlad panel. De synliga takstolarna av limträ är gråmålade. Tak, limträbjälkar och väggar utgör en helhet. Utmed rummets långsidor sitter kopplade tvåluftsfönster med blyspröjs och antikglas.

Kyrksalen har öppna, brunbetsade LÅNGBÄNKAR i trä placerade i två kvarter på var sida om mittgången. I bänkgavlarna finns hål för ljushållare. Från taket hänger ljuskronor i mässing ner över bänkkvarteren.

KORET är rakt avslutat och väggen pryds av ett mindre glasmosaikfönster placerat ovanför altaret. Fönstret är utformat av glaskonstnären Jan Brazda och föreställer det himmelska ljuset som i treenig glans bryter ned i mänsklighetens mörker och uppenbaras i Kristi törnekrona. ALTARET i form av ett bord är utfört i bohusgranit. Under altaret finns ett fast podium som är murat i samma tegel som kyrkans golv. Altarskivans framkant bär altarbrun och har ett fundament med Kristimonogram, Chi-Rho-symbol. Ovanför altaret under glasmosaikfönstret sitter ett krucifixutformat av professor Hermann Sutor, Karlsruhe. Kring altaret finns en flyttbar altarring/knäfall i grålaserat trä. I koret förskjuten mot församlingssalen i söder är DOPFUNTEN placerad. Den är utförd i gotlandsmarmor. Ovanför dopfunten hänger en armatur i koppar med ett dekorativt korsmönster som bildas av instansade hål. Både altare och dopfunt med belysning är ritade av kyrkans arkitekt Sten Hummel Gumaelius. Kyrkan har inte några psalmnummertavlor utan psalmsiffrorna i oxiderad koppar fästs direkt på korväggen. I koret finns även en orgel och flygel placerad.

PREDIKSTOLEN är utförd i grålaserat trä, ett slags gallerverk och är prydd med ett predikstolskläde. Klädet föreställer kyrkans skepp som avtecknar sig mot bakgrund av korset. Ovanför predikstolen hänger en silverduva tillverkad av silversmed Birger Haglund.

Flera av kyrkans textilier (altarbrun, predikstolskläde, mässkrudar, stolor, bursa) är komponerade av textilkonstnärinnan Anna-Lisa Odelqvist-Kruuse och utförda på Libraria ateljéer. På väggen mot vapenhuset finns en större textilbonad med motivet "De tolv apostlarna" av Anna-Lisa Odelqvist-Kruuse. Den var från början tänkt att pryda stora församlingssalens fondvägg. Den blå kormattan i röllakan, som tar upp färgerna i korfönstret, är komponerad av textilkonstnärinnan Ethel Halvarsson.

På långhusets södra vägg hänger ett modernt konstverk i smide kallat "Blommande krucifix" av Herman Reijers. I taket framför orgelläktaren hänger ett kyrkskepp, en sk huckert, ett handelsfartyg på Vänern under 1700-talet. Modellen är utförd av komminister George Elinder efter ritningar av F H af Chapman.

Kyrkans ORGEL har en grålaserad träfasad och är placerad på orgelläktaren i väster. Orgelläktarens barriär är uppbyggd av vitmålat skivmaterial med ett svart metallräcke fäst i överkant. På var sida om orgeln finns två mindre långsmala fönster. Orgeln hade ursprungligen 16 stämmor. 1967 omdisponerades och omintonerades den av Walter Thür, Torshälla. 1986-87 skedde en ombyggnad av läktarorgeln, orgelverket byttes ut och hela orgeln flyttades fram något på läktaren. Orgeln byggdes ursprungligen 1960 av Starup & son, Köpenhamn. Ombyggnaden 1986-87 utfördes av Finn Krohn´s orgelbyggeri ApS, Hillröd.

I anslutning till koret finns, som tidigare nämnts, FÖRSAMLINGSSALEN. Dess golv är belagt med en grå linoleummatta, väggarna är vitmålade och i taket sitter vita, ljudabsorberande skivor. Vikväggen vid kyrkorummets kor är vitmålad. Mot den överbyggda gården finns glasade balkongdörrar, i den östra väggen sitter fyra mindre fönster i nischer med fönsterbrädor av kalksten och mässingsljusstakar. Ett glasat parti utgör vägg i söder. I församlingssalens tak hänger åtta ljusglober och rummet är möblerat med lösa stolar i bok från 1950-talet.

Mellan kapprummet och vapenhuset i församlingsdelens nordvästra hörn är SAKRISTIAN placerad. Här finns skrudkammare, ett mindre altare och en piscina (sköljskål för nattvardskärl).

Kyrkorummet kan enklast nås via ingången i vapenhuset. I anslutning till kapprummet finns entrén vid klockstapeln. En källaringång i söder leder till ungdomslokalerna i bottenvåningen. Genom tillbyggnaden 1992 fick byggnadskomplexet en ny entré i söder som ansluter till barn- och musiklokalerna i öster. FÖRSAMLINGSDELEN har en invändig gångförbindelse kring den numera överbyggda gården. Innan ombyggnaden upplevdes den mer som en inglasad klostergång och har den liksom kapprummet ett golv belagt med terazzo. I anslutning till gången ligger kök, kontor och samtalsrum. På atriumgården med glasat pyramidtak är de fd ytterväggar med beige puts, svarta kyrkspån och blågrå fönsterbågar synlig. Golvet är belagt med gråbeiga golvklinker.