Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSTAD TINGVALLASTADEN 1:4 - husnr 1, KARLSTADS DOMKYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KARLSTADS DOMKYRKA (akt.)
2003-08-26
Interiörbeskrivning
SAMMANFATTANDE BESKRIVNING - Kyrkorummet är stort, ljust och täcks av ett vitputsat ribblöst kryss- och stjärnvalv, samtida med byggnaden. Väggarna är vitputsade och genombryts av murnischer med rundbågiga fönsteröppningar. Samtliga fönster har glasmålningar. Taklisten är profilerad och vitmålad. Golvet är lagt med kalksten. Ingång sker via vapenhus i väster och genom vindfång i norra och södra korsarmen. I den östra korsarmen ligger koret avslutat med altarvägg i gustaviansk stil, skapat av Erik Palmstedt 1792. Två portar har enkla omfattningar vilkas överliggare används som fundament för ett balkongräcke, ovanför dessa finns två fönster. KORET- Över hela korpartiet löper ett murband med tandsnitt, och över detta en enkel murbåge smyckad med Gudssymbolen. I muren öppnar sig en hög absid med kupolvalv. Här står ett HÖGALTARE med altaruppsats i form av ett förgyllt kors draperat med Kristi svepning, med inskriptionstavla (INRI) och en törnekrona. Absidnischen flankeras av två mindre nischer med skulpturer, adorerande änglar (Religionen och Andakten) av Johan Tobias Sergel.
Ett dominerande CENTRALALTARE står placerat nära korsmitten på ett trappstegspodium, skapat i marmor av Kurt von Schmalensee vid ombyggnad av kyrkan 1967-68. Centralaltaret omgärdas av en delbar ALTARRING från samma tid. I korets södra del står en biskopsstol från 1792. Här står också en KORORGEL från 1968. På den norra korväggen är en gustaviansk PREDIKSTOL placerad, även den skapad efter ritning av Erik Palmstedt. Öster om predikstolen finns dopplats med DOPFUNT i kristall från 1968.
Kyrkorummets BÄNKAR tillkom 1914-15 men byggdes om 1967-68. De är utförda i ek med dörrar mot mittgångarna och placerade fria från ytterväggarna i sex kvarter, två i vardera västra, norra och södra korsarmen. Framför bänkraderna mot centralaltaret finns lösa stolar, likaså bakom centralaltaret i kordelen. I den södra korsarmens östra del har bänkarna tagits bort för att lämna plats till ett "Uppenbarelsens kapell", en minikyrka med lösa stolar, flyttbart altare och altartavla i form av en tredelad ikon. På motsvarade östvägg i norra korsarmen finns ett ljusträd i smide.
LÄKTARE finns i väster, norr och söder, samtliga med underbyggnader tillkomna 1968. Orgelläktaren i väster har gustaviansk stil, svagt svängd, med orgelns ryggpositiv mitt i barriären. Orgelfasaden från 1878 är i senklassicistisk stil och marmorerad i ljusa gulgröna kulörer. Läktarfasaderna i norr och söder är återskapade i gustaviansk stil vid renoveringen 1967-68, efter den västra som förlaga.