Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HELSINGBORG LANTMÄTAREN 18 - husnr 1, ELINEBERGSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

Elinebergskyrkan (akt.), ELINEBERGSKYRKAN (akt.)
2015-08
Interiörbeskrivning
Väggarna är av oputsat gult tegel, taken av brädgjuten betong eller furupanel, flera golv av slipad betong. Samtliga dörrar i både kyrka och församlingslokaler är klädda med stående smala furuträribbor med fyra liggande ribbor. Karmarna till fönster och dörrar är insatta i murväggarna med fog utan foder. Handtagen är av oxiderad mässing på enkeldörrar och ett draghandtag av trä på dubbeldörrarna.

Vapenhus och kapprum har tegelväggar, golv av betong och tak av furupanel. Vapenhusets hela golv täcks av en avtorkningsmatta. En staty av Franciskus av Ralph Bergholtz står på en utskjutande sten i väggen i vapenhuset. Kapprummets golv sluttar från entrénivå upp till kyrkorummets sidoskepps högre golvnivå. Kyrkorummet nås med en dubbeldörr från vapenhuset på södra sidan liksom från församlingslokalerna på norra sidan.

Kyrkorummet
Kyrkorummet är i sin plan en kvadrat i vilken rummets utsträckning vridits 45 grader och orienterar sig diagonalt. Rummet har en basilikauppbyggnad där takåsen går från hörn till hörn mellan väster och öster. En klerestorievåning med fönster i djupa nischer släpper in ljus från norr och söder och markerar riktningen i rummet. Dopfunten är placerad i väster vid ingången och altaret i öster. Bänkar står på ömse sidor om en mittgång. Predikstolen är placerad i norr. Sidoskeppen är triangelformade och ovanför dem finns läktare med kraftiga betongbröstningar. Kor och sidoskepp är upphöjda två steg.

Golvet är av ljusgrå slipad betong med fält av mörk betong i mittgången och under dopfunt och altare vilket markerar vägen mellan dessa. Denna väg är belyst av klerestoriefönstren medan kor och dopkapell är mindre belysta. De breda trapporna till kor och sidokapell är liksom golven gjutna i betong.
Det gula teglet, murat i munkförband i skiftande nyanser, är det helt dominerande materialet i rummet. Som en sockel i liv med väggen är det nedersta skiftet stående.

Taket är av spontad furupanel lagt på tvärs mot rummets längdriktning mellan längsgående balkar. Ljust trä återkommer också i predikstol, bänkar, stolar, orgelfasad och takkors. Takkorsen av limträ i öst och väst är en markering som en triumfbåge av kor och dopkapell. I takkorsets mittpunkt finns bronsplattor med motiv formgivna av Fisher/Bergholtz. I taket hänger sex nedpendlade trattformade armaturer av kraftig brons.

Kor och dopkapell i öst- och västhörn har en femsidig plan och markeras av två murpelare vid sidorna av öppningen till högkyrkan. På dessa murpelare som avslutas med betongklackar vilar takkorsen som beskrivits ovan. Bakom murpelarna finns öppningar i tegelmuren till ventilationsschakt. I koret är altare och altarkors placerat. Dopfuntens placering i dopkapellet vid ingången skall symbolisera den kristna gemenskapens inträdeshandling. Utsmyckningen i dopkapellet består av en glasmålning i olika blå och gula toner med ett stiliserat skepp av Randi Fisher.

Sidoskeppen är möblerade med stolar vinklade mot altaret och med musikinstrument. Taket, som är läktarens undersida, är av lackad smal spontad furupanel. Från sidoskeppen går trappor, med steg av ask och trappräcke av fururibbor, upp till läktarna.

Läktarna har golv av parkett, taket är lika som i långhuset. Läktarbarriärerna är av gjuten betong med brädavtäckning och en förhöjning med ett metallstag. Södra läktaren är orgelläktare med spelbord mot läktaren och ryggpositiv mot långhuset.

Sakristian och kontoret har tak av omålad brädgjuten betong, golv av parkett och väggar av gult tegel. I sakristian finns en piscina och ett trekantigt altare av mörk sten.
I kontoret är en vägg täckt med skåp med dörrar av smala fururibbor och glas i samma stil som ytterdörrarna.

Församlingslokalerna ligger i tre längor förbundna med varandra. Materialen överensstämmer i stort med kyrkodelen. Taken är av furupanel, väggarna av gult tegel.
Golvet är av gjuten och slipad betong i korridorer, entréer och toaletter, medan det är laminatgolv i arbetsrum och parkettgolv i större salar, plastgolv i kök. Två arbetsrum har en sekundär gipsvägg.
Köket har originalinredning med jalusiskåp och tegelväggar och rostfritt.

Församlingssalen har en upphöjd scen med golv belagt med träkubb, vilket församlingsrummens golv antagligen var belagda med tidigare. Längs rummets långsidor är en pelargång med platt tak avskild med furupelare mot salen som har sadeltak. Sex fönster från golv till tak på ena långsidan och två glasdörrar på andra sidan. Rummets dolda värme är ersatt med radiatorer.

I församlingsrummen, arbetsrum och ungdomsrum, på nedre botten är väggarna av tegel, golven av klinker, och vitmålad brädgjuten betong i taken. Korridorena har golv av slipad betong, träpanel i taken och tegelväggar. Samma typ av dörrar och fönster som i övriga anläggningen finns här. Detta plan har utgångar till den nedsänkta gården mot gatan och en nedsänkt uteplats på baksidan.

Inredning och inventarier
Altaret från 1966 är av grå granit ritat av J. Olivegren eller av Fischer/Bergholtz. En kraftig granithäll, 35 cm tjock, med polerad ovansida vilar på två diagonalt ställda granitskivor.

Altare i sakristian från 1966 ritat av J. Olivegren eller av Fischer/Bergholtz. En trekantig skiva av slipad mörk sten är fastsatt i muren i ett av hörnen i sakristian. Ovansidan är slipad, kanten oslipad.

Altarkrucifix från 1966, av kraftigt furuträ, är formgivet av Ralph Bergholtz.
Krucifixet står på golvet bakom altaret och är utformat som ett ringkors. Jesus är utskuren i relief mot en röd bakgrund. Jesus bär gloria och förgyllt ländkläde. På korsarmarna och -stammen finns evangelistsymbolerna utskurna i relief. Ringen mellan korsarmarna har utskuren ornamentik i form av 12 droppar, kors och stjärnor.

Dopfunten, från 1966, av grå granit är ritad av J Olivegren eller i samarbete med Fischer/Bergholtz. Dopfunten är utförd i ett stycke med en åttasidig rak cuppa och en fyrkantig fot.
Baldakin av brons, från 1966, formgiven av Randi Fischer och Ralph Bergholtz. Baldakinen har formen av en krona med genombruten dekor och med infälld belysning.

Predikstolen från 1966 av furu är förmodligen ritad av J Olivegren. Den är åttasidig med en avfasad nederdel och snedställd pulpetskiva

Bänkinredningen från 1966 av J Olivegren är av furu och öppen. Gavlarna är rektangulära med rak ovankant, täta ryggar. Röda dynor ligger i bänkarna.
Även lösa stolar förekommer på läktare och podier.

Orgeln från 1968 är tillverkad av A Mårtenssons orgelfabrik i Lund. Den har åtta stämmor fördelade på två manualer och pedal. Fasaden av Johannes Olivegren av furu är indelad i rektangulära raka fält med synliga pipor.

De två klockorna i kampanilen är av brons med inskriptioner gjutna 1966 av Ohlssons klockgjuteri i Ystad.

Övrigt
Armaturer av gjuten brons formgivna av Randi Fischer och Ralph Bergholtz. Lamporna har formen av en konisk tratt med en plan skiva och därovan en cylinder. De dekoreras av ett genombrutet mönster.

Altarljusstakar och vaser i gjuten brons formgivna av Randi Fischer och Ralph Bergholtz.
Staty av Franciskus i gjuten brons av Ralph Bergholtz