Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BOXHOLM BOXHOLMS KYRKA 1:1 - husnr 2, BOXHOLMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Boxholms kyrka (akt.), BOXHOLMS KYRKA (akt.)
2006-09-27
Interiörbeskrivning
Långhuset är rektangulärt med golv av kalkstensplattor. Väggarna är putsade och avfärgade i bruten vit. Över triumfbågen finns en målad textslinga; ÄRA VARE GUD I HÖJDEN OCH FRID PÅ JORDEN. Taket består av ett spetbågigt trävalv med synlig träkonstruktion med snidade konsoler i form av bl a evangelistsymbolerna. Mellan bjälkarna ligger en brunmålad pärlspontpanel. Mot vapenhuset i norr finns dubbeldörrar klädda med pärlspontpanel och med nationalromantiskt smide med samma utformning som på ytterdörrarna. Till porten på den västra långsidan finns en innerdörr som leder till ett litet vindfång i murnischen. Dörrarna består av dubbla svängdörrar klädda med laserad pärlspontpanel och med glasad överdel med färgat glas i blyspröjs. Fönsteröppningarna är försedda med blåmålade innanfönster, vilka tillkom i samband med renoveringen 1938-1941. Bänkinredningen är indelad i tre kvarter med ett lackat trägolv, som ligger något högre än kyrkans övriga golv. Bänkarna tillhör originalinredningen och är öppna med fornnordiskt inspirerade snidade och svarvade gavlar och bänkskärmar. De är tunt laserade i blågrönt. Predikstolen, som sannolikt är ritad av arkitekt Gustaf Petterson, är placerad på den västra sidan med uppgång från söder. Den är tillverkad av ek med flersidig korg med målade bilder av evangelisterna. Trappräcket består av grönmålat järnsmide med dekorativt vegetativt mönster.



Orgelläktaren i norr utvidgades 1948 och bärs upp av svartmålade runda pelare med kubformade förgyllda kapitäl. Undertaket är av ohyvlade brädor, som är målade i rödbrunt. Läktarbarriären, som är målad i grått och svart, har ett utskjutande mittparti och är genombruten i nygotik. Även sidoläktaren över sakristian på den östra sidan har en rak barriär med samma utformning. Orgelläktaren nås via en trappa i trapptornet på vapenhusets östra sida. Trappan har steg av kalksten och fortsätter upp till tornet. Orgelläktaren sträcker sig åt norr och innefattar tornets första våning. Orgeln är byggd 1948 av Mårtenssons Orgelfabrik i Lund med en modern gråmålad fasad med ett i väster fristående spelbord. Läktarens yttre del är täckt med textilmatta och försedd med lösa stolar.

I långhusets främre del finns på östra sidan en ingång till sakristian med en dörr klädd med pärlspontpanel och med dekorativt smide. Från långhusets främre sydöstra del finns en dörr med liknande utformning som leder till det utvändiga trapptorn, som är beläget mellan sakristian och korabsiden. Trappan leder upp till sidoläktaren samt ner till pannrummet under korabsiden. Trappstegen är av kalksten och räcket avslutas upptill med balusterdockor. Sidoläktaren är i stort sett helt bevarad i sitt originalutförande med ett obehandlat trägolv, gradänger och bänkar av samma utformning som i långhuset.


Källaren är indelad i två rum med gjutna gråmålade golv och vitputsade väggar och tak. Utrymmena utnyttjas som el-central och förråd.

Korabsidens golv är beläget två trappsteg högre än långhusgolvet. Golvet består av mönsterlagd ekparkett. Väggarna är putsade i likhet med långhusväggarna. Absiden täcks av ett vitputsat ribbvalv med dekorativa konsoler som är gjutna av cement eller eventuellt huggna av kalksten. Innanfönster i likhet med långhuset. Altaret och altarringen tillhör originalinredningen. Altaret, som är fristående, är av kalksten med en nygotisk altaruppsats i ek med skulpterade scener i relief samt målade druvklasar. Altarringen är öppen mot söder med avfasade hörn. Den är genombruten i nygotik med svarvade balustrar och målad i en blågrön lasyr samt i svart. Dopfunten är placerad vid dörren till sakristian. Den är av snidat trä och skänkt till kyrkan 1955 av en församlingsbo. Den är tillverkad av bildhuggaren Bernhard Fälth i Tranås som även har tillverkat en dopfunt till Malexanders kyrka. Nummertavlorna tillhör originalinredningen och är utformade i fornnordisk stil i likhet med bänkgavlarna. Till nummertavlorna hör även stegbänkar och sifferhängare.

Sakristian är belägen öster om koret och långhuset med ingång från långhusets sydöstra del. En direktingång finns även på sakristians södra sida. Sakristian är sedan en omfattande ombyggnad 1971 indelad i två rum. Det främre rummet har ett golv av kvadratiska kalkstensplattor. Väggarna är putsade och avfärgade i en gråbeige ton. Taket har samma utformning som i vapenhuset med kraftiga gråmålade bjälkar med mellanliggande partier av brunmålad pärlspontpanel. I den vägg som skiljer de två rummen finns två toaletter, en med ingång från det yttre rummet och den andra med ingång från den passage som bildats mellan rummen. Det inre rummets golv är täckt av en blå textilmatta och den västra väggen täcks av skåpsinredning bl a för textilförvaring. För övrigt har rummet samma ytskikt som det yttre rummet.

Vapenhuset är beläget i tornets bottenvåning. Golvet, som är det ursprungliga golvet, är lagt med diagonalställda svarta och vita klinkers med en tillhörande fris. Väggarna är vitputsade och på den norra sidan finns en öppning till trapptornet. Taket har samma utformning som i sakristian med kraftiga gråmålade takbjälkar och mellan dem brunmålad pärlspontpanel. Porten i norr leder till ett litet vindfång, som skapats i murnischen. Dörrarna utgörs av svängdörrar med pärlspontpanel och glasad överdel. Innanför de yttre dörrarna finns ett par extradörrar uppsatta med ett genombrutet solfjädersmönster. Västra sidans fönsteröppningar är försedda med innanfönster med samma utformning som i långhuset.

Tornet nås via trapptornet på tornets östra sida med uppgång från vapenhuset. Tornets första våning bildar även fortsättningen på orgelläktaren med ett litet utrymme bakom orgeln. Golvet är lagt med smala lackade brädor. Taket utgörs av ett högt ribbvalv med konsoler, som eventuellt är gjutna i cement eller huggna i kalksten. Trapptornets trappa mynnar i nästa våning som utgörs av klockvåningen. Kyrkan har två stycken klockor.